Tartă cu mere caramelizate, fără cereale, fără lactate

tarta cu mere caramelizate

Totul a început cu niște mere verzi de vară de la țară și cu un documentar în care un bucătar francez pregătea celebra tarte tatin … Arata delicios! Erau un pic cam multe mere și eram sigură că nu o să stea bine prea mult timp, așa că m-am gândit la o tartă cu mere adaptată dietei autoimune. Singura problemă era că nu aveam o rețetă, așa că am improvizat. Tehnica caramelului și a aranjării merelor am preluat-o de la bucătarul francez, doar ingredientele le-am adaptat. Mi-a plăcut foarte mult ce a ieșit și toată familia a apreciat-o. În două zile a dispărut toată!

 

mere de vara

 

Rețeta nu este potrivită pentru faza de eliminare a dietei autoimune deoarece conține ouă. Dar dacă ai introdus deja ouăle în alimentația ta trebuie să o încerci! E foarte ușor de făcut și nu e nevoie de multe ingrediente.

 

tarta cu mere caramelizate

 

Deja mă gândesc la următoarea variantă, sub formă de brioșe și fără zahăr de cocos. Totuși, în cadrul regimului, este recomandată limitarea consumului de zaharuri, indiferent de sursă, așa că trebuie să ținem cont de acest aspect.

tarta cu mere caramelizate
5 from 2 votes
Print

Tartă cu mere caramelizate

Course Dessert

Ingredients

  • 4 buc ouă bio
  • 4-5 buc mere
  • 275 ml lapte de cocos la conservă full fat
  • 75 g zahăr de cocos
  • 60 g faină de cocos
  • 2 lg miere
  • 1 lgț oțet de mere
  • 1 lg suc de lămâie
  • 1 lgț bicarbonat de sodiu
  • sare

Instructions

  1. Mai întai se curăță merele de coajă, se taie felii și se pun într-un bol. Se adaugă peste ele sucul de la o lămâie și se amestecă.

  2. Se pregătește caramelul astfel: se pune zahărul de cocos la caramelizat într-un vas de inox. Când zahărul s-a topit și începe să se caramelizeze se adaugă peste el 100 ml lapte de cocos gras, rece de la frigider. Se lasă pe foc până când se dizolvă tot zahărul și se adaugă un praf de sare.

  3. Caramelul se toarnă în vasul în care veți coace tarta. Eu am folosit un vas de iena cu diametrul de 18-19 cm. Peste caramel se aranjează merele cât mai înghesuite. 

    mere in caramel
  4. Se pun în cuptorul preîncălzit până când se prepară și aluatul tartei, în jur de 10-15 minute.

  5. Aluatul l-am preparat în blander astfel: am pus toate ingredientele lichide (ouă, lapte de cocos - 175ml, oțet, miere (ar fi fost destul de dulce si fara ea, deci se poate omite). Când au fost bine amestecate am adăugat bicarbonatul, făina de cocos și puțină sare.

  6. Se toarnă peste mere și caramel și se pune la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute. Se poate verifica dacă e gata cu ajutorul unei scobitori. 

    tarta cu mere caramelizate

Recipe Notes

La cuptor am folosit programul de încălzire de jos doar, temperatura 160 grade Celsius. 

tarta cu mere caramelizate

Articole recomandate

7 comentarii

  1. Buna
    Referitor la rețeta aceasta de Tarta cu mere, poți sa ma lămurești cum e cu ouăle in AIP?
    Am citit mai multe variante: fără ouă sau fără albuș, ci doar galbenuș….
    Aici folosești ouă întregi, nu ?

    Mulțumesc mult pt postări. Îmi plac Rețetele.
    Tine-o tot așa !
    Cu respect, Anca

    1. Bună Anca! Mulțumesc pentru apreciere!
      Ouăle nu sunt permise în prima fază a dietei autoimune. Acestea se pot reintroduce destul de repede și este recomandat ca această reintroducere să se facă în doi pași, adică gălbenușul și albușul separat pentru a ști dacă reacționezi doar la unul dintre ele.
      În această rețetă folosesc ouă întregi. Eu am reintrodus ouăle dar le consum moderat și doar când reușesc să le cumpăr din surse sigure, de la găini hrănite natural.
      Sper să îți fie de folos răspunsurile mele!
      O zi frumoasă!
      Cristina

  2. Buna
    Încă o rețeta care m-a inspirat, o coc chiar acum, puțin modificata însă.

    As avea o rugăminte : crezi ca e posibil sa ne dai pt ingrediente si varianta americană , sa pui cup , tsp, tbsp in loc de grame si ml?

    Dacă nu e prea greu.
    Mulțumesc pentru retete, le încerc pe rând . Ador chiftelele cu cartof dulce.

    1. Buna Anca!

      Cu placere, sper ca ti-a iesit bine tarta!

      Voi incerca pe viitor, sa vedem daca imi iese 🙂 De obicei pentru Romania am incercat sa pun in grame pentru ca nu stiu cati dintre cei care urmaresc blogul au instrumentele americane de masura.

  3. 5 stars
    Multumesc!Eu am folosit faina de hrisca si mai multa miere si zahar.

    1. Cu placere Adina!

      Sper ca ti-a iesit bine 🙂

  4. 5 stars
    Super retete unde se gasesc probiotice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating