Go Back
Print
cozonac aip

Cozonac cu ciocolată și stafide AIP

Course Dessert
Keyword ciocolată, cozonac, stafide
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

Aluat:

  • 160 g făină de banane verzi măsurat cu cana gradată 325ml
  • 40 g făină de cocos 100 ml
  • 40 g făină tapioca 85 ml
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 8 linguri ulei de măsline
  • 100+60 ml apă
  • 10 g gelatină
  • 1 lingură miere sau alt îndulcitor AIP

Umplutură:

  • 3 linguri ulei cocos sau lapte de cocos 60%
  • 1-2 linguri miere sau alt îndulciotr AIP, după gust
  • 4 lingurițe carob sau cacao dacă a fost reintrodusă
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 130 g stafide
  • 2 linguri făină alune tigrate (tigernut)

Instructions

  1. Pentru amestecarea ingredientelor am folosit robotul de bucătărie. E de un real ajutor pentru mine dar bineînțeles le poți amesteca și manual. Pentru început se adaugă toate ingredientele uscate pentru aluat: făina de banane verzi (o poți cumpăra de aici), făina de tapioca (o poți cumpăra de aici), făina de cocos, bicarbonatul și sarea.

    Apoi se adaugă uleiul de măsline și se prepară oul de gelatină astfel: intr-un mic vas se adaugă 60ml apă în care se dizolvă gelatina pentru 3 minute. Se porneșre focul foarte încet și se amestecă până se topește și se formează spumă, la fel ca la albușurile bătute, cam 1-2 minute. Se adaugă și oul de gelatină peste celelalte ingrediente și apoi treptat cei 100 ml apă până când aluatul e moale și modelabil. (poate fi nevoie să adaptezi puțin cantitatea de apă).

  2. Umplutura am preparat-o pe baie de abur. Adică am pus un vas cu apă pe foc și deasupra lui am pus un bol rezistent în care am adăugat uleiul de cocos solid, mierea, carobul/cacao, făina de alune tigrate (o poți cumpăra de aici) și la urmă stafidele. Mai poți adăuga puțină făină dacă e prea lichidă.

  3. Înainte de a întinde aluatul pe foaia de copt am uns-o mai întâi cu ulei de cocos. Apoi am pus tot aluatul și l-am modelat cu mâinile unse tot cu ulei. Am format un dreptunghi de dimensiuni potrivite pentru a intra în tava pentru pâine de 26 cm lungime. Peste acest aluat am întins umplutura, lăsând câțiva cm pe margini (vezi foto)

    cozonac pas 1
  4. Mai întâi am îndoit puțin capetele pentru ca umplutura să râmână în interior și cu ajutorul foii de copt am început să rulez (vezi foto)

    cozonac pas 2
  5. Atunci când a fost rulat  (vezi foto) l-am transferat cu ajutorul foii de copt în tavă și l-am uns cu puțin ulei pe deasupra. L-am pus la cuptor pe program cu încălzire sus-jos la 150-160 grade Celsius pentru 40 minute. Cel mai bine e să îl supraveghezi și să adaptezi timpul astfel încât să iasă perfect. De preferință se taie după ce se răcește, dacă ai răbdare bineînțeles :)

    cozonac pas 3