Go Back
Print
Ketchup de cireșe (AIP)

Ketchup de cireșe

Nu poți consuma roșii? Nu e bai! Poți prepara un ketchup delicios din ... cireșe!

Course Sosuri
Keyword cirese, ketchup
Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes

Ingredients

  • 300 g cireșe
  • 100 g morcovi
  • 100 g ceapă
  • 3 căței usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline 45 ml
  • 2 lingurițe oțet balsamic 10 ml
  • 2 lingurițe suc de lămâie 10 ml
  • 120 ml apă
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță oregano și busuioc opțional

Instructions

  1. Se taie ceapa, se curață şi zdrobeşte usturoiul, se curață morcovul şi se taie bucațele mici sau se dă pe răzătoare.

  2. Într-o crăticioară se pune uleiul de măsline cu ceapa tāiată fin şi cățeii de usturoi. Se lasă la foc mic de tot sā se caramelizeze, amestecând ocazional. Etapa aceasta dureaza cam 10 minute.

  3. Cireşele se spala şi se scot sâmburii.

  4. Se adaugă morcovul peste ceapa caramelizată, şi se mai gătesc 2-3 minute, după care se pun şi cireşele.

  5. După încă 2-3 minute se pune oțetul balsamic şi apa şi se lasă la fiert.

  6. Când legumele şi ciresele sunt gătite, se opreşte focul, se adaugă şi sucul de lămâie şi sarea.

  7. După ce se răcesc puțin se pun în blender. Se mixează până se formează o pastă fină de consistenta ketchup-ului clasic cu roşii.

  8. Rezistă la frigider in jur de 5-7 zile. Se poate conserva pe perioadă lungă în două moduri. Se pune în borcane şi se sterilizează (dustulește) sau se pune în congelator în forme se gheață. După ce sunt formate cuburile se pot transfera în caserole sau în pungi cu fermoar tot la congelator.