Go Back
Print
crackers cu bacon

Crackers cu bacon (AIP)

Course Appetizer
Keyword bacon, biscuiti, crackers, tigernut

Ingredients

  • 100 g făină alune tigrate
  • 2 linguri făină arorut (sau tapioca)
  • 3 linguri ulei de cosos topit
  • 3-4 felii bacon sau piept de porc afumat
  • 10 g gelatină
  • 60 ml apă
  • 1/2 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet din cidru de mere
  • 1/2 linguriță sare

Instructions

  1. Se începe cu tăierea bacon-ului în cubulețe și prajirea lui în tigaia de fontă. Când devine crocant se scoate într-un vas și se lasă la răcit.

  2. Se amestecă ingredientele uscate: făina de alune tigrate, făina de arorut, sarea și bicarbonatul. Peste ele se pune bicarbonatul stins cu oțet.

  3. Se topește uleiul de cocos pe baie de abur sau, și mai simplu, se pune borcanul într-un vas cu apă caldă. Se adaugă peste amestecul de făinuri și se amestecă bine.

  4. Se prepară „oul de gelatină” astfel: într-o mică crăticioară se pune apa (60ml) și se adaugă gelatina peste. Se lasă la înmuiat câteva minute. Se pornește focul și se lasă cam 2 minute, până când gelatina s-a topit. Se ia de pe foc și se amestecă bine-bine până când începe să facă spumă la suprafață, la fel ca un albuș bătut. Se amestecă repede cu restul ingredientelor. Tot acum se adaugă și baconul și se uniformizează în interiorul aluatului.

  5. Se pune compoziția pe hârtie de copt și se întinde bine. Grosimea aluatului nu ar trebui să depășească 0.5 cm. Cu cât e mai subțire, cu atât crackersii vor fi mai crocanți. E foarte important ca grosimea să fie egală, astfel încât să se coacă uniform.

  6. Înainte de plasarea în cuptor se taie cu cuțitul, în bucăți mai mari sau mai mici, după preferințe. Nu trebuie separate bucățile, după coacere se vor rupe ușor (vezi fotografia alăturată). Se lasă la cuptor aproximativ 10 minute dar cel mai bine este să îi verifici din când în când pentru că se ard foarte ușor. Eu am setat cuptorul pe un program cu încălzire de sus și de jos, la 150 grade Celsius. 

    crackers cu bacon