Dacă nu ai piure de dovleac îl poți prepara pe loc, foarte simplu: tai o bucată de dovleac în cubulețe și îl gătești la abur (eu așa am procedat) sau îl fierbi. Când este moale îl mărunțești cu ajutorul robotului de bucătătrie sau al mixerului vertical. Eu l-am făcut cu o zi înainte și l-am lăsat peste noapte în frigider.
Pentru chifelute am mărunțit bine ceapa și morcovul la robot, se pot bineînțeles și tăia sau răzui. Apoi le-am adăugat peste carnea tocată împreună cu celelalte ingrediente și am amestecat totul foarte bine.
Am format biluțe și le-am pus la cuptor pe hârtie de copt. Am folosit un program cu ventilație și au fost gata cam în 25 de minute. În funcție de tipul de cuptor și programele pe care le are disponibile, e normal ca timul să difere. Îți recomand să le verifici din când în când.
În timp ce s-au copt chiftelele, am pregătit sosul de dovleac. Am mărunțit bine, bine ceapa și usturoiul. Le-am pus la gătit în ulei de măsline cam 5-6 minute, până s-au înmuiat și apoi am turnat peste dovleacul și apa. Le-am lăsat să bolborosească o perioadă, cam 10 minute, apoi am pus și sucul de lămâie, mierea și sarea. Am gustat. A fost bun! Le-am mai lăsat cam 5 minute și am oprit focul, Sper să îți placă!