Povestea mea

Socrate a spus așa:

„Secretul schimbării este să își canalizezi întreaga energie nu pentru a te lupta cu ceea ce este vechi, ci pentru a construi ceva nou”

Și eu spun același lucru doar că nu sunt celebră … încă. Sper totuși să te inspire povestea mea și să te ajute să faci o schimbare în stilul tău de viață. Dar să încep cu începutul, nu?

Numele meu e Cristina și nu am mai mâncat ciocolată din septembrie 2017. Știu ce gândești. Este imposibil! Este inadmisibil! Este de necrezut! Totuși acesta este adevărul și o să îți spun cum am reușit. Totul a început la sfârșitul verii când, din întâmplare, am fost diagnosticată cu Tiroida Hashimoto (sau tiroida autoimună). Dacă nu știi „cu ce se mănâncă” asta o să îți spun chiar acum: sistemul imunitar nu mai recunoaște celulele tiroidiene așa că le atacă pentru a le distruge. Nu sună bine deloc, nu-i așa? Problema era că acesta e a doua boală autoimună care s-a hotărât să mă viziteze. Încă de când eram mic copil am fost diagnosticată cu psoriazis, o boală autoimună care afectează pielea. Studiile au arătat că, dacă ai o boală autoimună șansele de a mai dezvolta încă una cresc de trei ori. Nici asta nu sună bine. Am avut norocul ca medicul meu endocrinolog să îmi recomande regimul alimentar ca parte a tratamentului tiroidei Hashimoto iar eu l-am urmat ca la carte. Chiar și dânsa s-a mirat la controlul de 6 luni că i-am ascultat sfatul și că am reușit să slăbesc și să ameliorez simptomele. Se pare că pacienții nu sunt foarte stricți când vine vorba de alimentație, că o schimbare drastică nu se face ușor. Totuși eu sunt dovada vie că se poate. Și dacă eu pot, sunt sigură că și tu poți.

Recunosc că m-am îndoit de mine la început. Am încercat de atâtea ori în viața mea să țin regim și am dat-o în bară încât nu eram sigură că îmi va ieși nici de data asta. Totuși mi-am făcut un plan: „Încep de luni” se numea planul și sunt sigură că ai auzit despre el. Câteva zile, adică până duminică, bineînțeles că am mai mâncat câte un pic din alimentele mele preferate. Dar de luni am început dieta autoimună și viața mea s-a schimbat. A fost ușor? La început nu. Mi-a fost poftă de ceva dulce? La început da. Dar încet încet am început să mă obișnuiesc, să mă bucur de ceea ce mănânc, să încerc rețete și alimente noi. Nu am mai simțit că am pierdut ceva. Am simțit că am grijă de mine. Am văzut o schimbare și am continuat să merg pe acest drum.

M-am lovit de un impediment. Nu am prea găsit informații în limba română despre acest protocol, acestă dietă recomandată în cazul bolilor autoimune. Am primit o recomandare și am citit cartea medicului Amy Myers – Soluții contra autoimunității. M-a ajutat mult să înțeleg cum funcționează sistemul imunitar și cum îl pot ajuta. Am vrut să împărtășesc și cu ceilalți ce am învățat. M-am conectat cu mulți oameni care urmează regimul, am văzut care sunt problemele cu care se confruntă. Am citit cărți și bloguri în limba engleză dar sunt conștientă că o bună parte a celor care au nevoie de aceste informații, nu cunosc limba engleză destul de bine pentru a se informa. Am decis să scriu povestea mea, să împărtășesc cu tine ce am învățat, ce cumpăr, ce gătesc. Sper să îți fie de folos!

O să încerc să îți răspund la cât mai multe întrebări: cum mă organizez? când gătesc? familia mea mănâncă la fel ca mine? fac sport? cum mă relaxez? Orice întrebări ai avea nu ezita să mi le adresezi.

Sfaturile mele:

  1. Mănâncă ca și cum ți-ar păsa de tine.
  2. Un râs bun și un somn lung sunt două dintre cele mai bune medicamente.
  3. Permite-ți să fii un începător. Nimeni nu a început ca expert. Poate mai greșești, poate nu ai toate răspunsurile dar cu siguranță ai făcut un pas înainte. Continuă!
  4. Nu gândi „Nu pot mânca asta” , gândește „Nu vreau să mănânc asta”
  5. Sunt multe lucruri pe care nu le poți controla. Controlează ceea ce poți. Hrănește-te cu mâncare adevărată!

Ca să fii întotdeauna la curent cu ultimele noutăți își recomand să te înregistrezi la newsletter-ul Mâncarea, bat-o vina! aici și astfel vei primi prin email notificări referitoare la ultimele noutăți de pe blog.

Minunatele fotografii din acestă secțiune a blogului și nu numai, au fost realizate de prietena mea, talentata fotografă Lavinia Gordan. O poți urmări pe Facebook, Instagram sau poți vedea o parte dintre proiectele ei pe site.

Mulțumesc că ai citit până aici. E un semn că duci lucrurile la bun sfârșit. Sunt sigură că pentru tine regimul va fi floare la ureche 🙂

Mă poți urmări și pe Facebook, Instagram sau Pinterest.

Disclaimer

Informațiile de pe acest blog reprezintă opinia mea personală bazată pe experiența și documentarea mea.  Acestea nu servesc diagnosticării, nu substituie și nu exclud consultul medical. Adresează-te medicului specialist înainte de a lua orice decizie cu privire la sănătatea ta. Nu pot fi făcută responsabilă pentru nici o decizie pe care o iei citind blogul meu.

Nu sunt medic nutriționist și nici bucătar. Este posibil să apară greșeli în exprimare sau în modul de preparare al alimentelor.

Acest blog poate conține linkuri afiliate. Îmi doresc ca informațiile acestea să ajungă la cât mai multe persoane pentru a putea lua cea mai documentată decizie cu privire la un stil de viață sănătos. De accea îmi doresc ca blogul să se auto-susțină. În cazul în care te voi îndruma spre anumite produse fii convins/ă că sunt mulțumită de ele și le recomand cu toată încrederea.