Lipii din cassava (AIP, Paleo, fără gluten)

lipii din cassava
Jump to Recipe

Lipii din cassava? Da, sunt minunate! Știi de ce? De fiecare dată când cineva își dorește să înceapă protocolul autoimun mă întreabă: și ce fel de pâine pot să mănânc? Ei bine … în comerț nu se găsește pâine din ingrediente permise în faza de eliminare a dietei. De aceea, dacă vrei pâine, sau cel puțin ceva ce aduce a pâine … trebuie să ți-o prepari!

Cassava, cunoscută și sub numele de yuca sau manioc, este o legumă rădăcinoasă bogată în amidon. Cassava este adesea folosită pentru a face făină, care poate fi folosită pentru a face o varietate de mâncăruri, precum pâine, prăjituri și chiar paste. Fiind o legumă rădăcinoasă, e permisă chiar din faza de eliminare a dietei.

Făina de cassava este în mod natural fără gluten, fără cereale și fără nuci, ceea ce o face o alegere populară pentru cei cu alergii sau sensibilități alimentare. De asemenea, are o aromă neutră și o textură fină, fiind astfel versatilă în gătit și coacere.

Poți cumpăra de aici Făină de Cassava

Mie îmi plac aceste lipii din cassava proaspăt prăjite, pentru că sunt moi și puțin crocante în același timp. De aceea prepar aluatul pentru mai multe lipii dar le prăjesc doar atunci când vreau să le consum. Dar asta este doar preferința mea. Pot fi preparate cu succes în avans și păstrate câteva zile. Sau chiar și mai mult în congelator, cu mențiunea că ar trebui să le congelezi întinse, cu hartie de copt între ele. Astfel le poți decongela pe rând, pe parcurs ce ai nevoie de ele.

lipii din cassava

Rețeta de lipii din cassava este foarte asemănătoare cu cea pentru Lipiile din făină de banane verzi, dar gustul și textura sunt diferite. Încearcă-le pe amândouă și vezi care sunt preferatele tale!

Cu ce să le combini? Cu orice supă cremă de exemplu. Sau cu o salată. Merg și lângă orice fel de mâncare cu sos. Dar varianta mea preferată e să le folosești ca blat de pizza AIP (rețeta cât de curând pe blog). Sunt foarte versatile aceste lipii de cassava. Scrie-mi în comentarii dacă le-ai încercat! Sau de ce nu, scrie pe grupul de suport de pe Facebook!

lipii din cassava

lipii din cassava
5 from 1 vote
Print

Lipii din făină de cassava (aip, paleo, fără gluten)

Lipiile din făină de cassava nu conțin gluten, nuci, seminte, lactate. Le poți consuma în aproape orice dieta și sunt perfecte în AIP sau Paleo.

Keyword cassava, lipie, lipii, lipii fara gluten
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Servings 4 lipii

Ingredients

  • 200 g făină de cassava (nu tapioca) sau o cană de 300ml aproape plină
  • 65 ml ulei de măsline (45 în aluat, 20 în tigaie) 3 linguri + 4 lingurițe
  • 200 ml apă călduță +- 50 ml
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu opțional
  • 1 linguriță suc de lămâie / oțet din cidru de mere opțional
  • sare după gust

Instructions

  1. într-un bol de mărime medie se adaugă făina de cassava (click ca să vezi de unde o cumpăr eu) și sarea.

  2. Apoi punem bicarbonatul de sodiu peste care stoarcem puțină lâmâie pentru activare.

  3. Odată ce aceste ingrediente sunt amestecate, pui uleiul de măsline și apoi puțin câte puțin apa. Mai întâi eu amestec cu o lingură sau spatulă. Apoi mă folosesc de mâini și amestec aluatul cu apă până obțin o bilă ca de plastelină, care la apăsare își păstrează forma.

  4. Dacă se sfarmă ușor, mai trebuie să adaugi puțină apă. Cantitatea scrisă de mine e orientativă dar diferă în funcție de brandul de făină folosit.

  5. Cantitatea obținută se împarte în 4 bile. Fiecare dintre ele o întindem între două foi de hârtie de copt. Dacă vrei să obții o formă rotundă, aprope perfectă, decupezi lipia cu ajutorul unei farfurii puse deasupra.

  6. Eu am decupat marginile și am obținut extra aluat pentru lipia nr. 5. Dacă nu te interesează aspectul, poți să le lași așa, cu marginile denivelate. Când nu fac poze și eu așa procedez 🙂

  7. Ungi o tigaie cu puțin ulei de măsline si prăjeste pe rând lipiile, pe ambele părți, până sunt un pic crocante. Le poți consuma așa sau dacă vrei să le poți rula le pui într-un prosop și se înmoaie,

Recipe Notes

Dacă vrei să experimentezi poți adăuga în aluat și alte ingrediente. Mie îmi place să pun praf de usturoi sau ierburi aromatice.

Articole recomandate

4 comentarii

  1. 5 stars
    Super tare prezentarea! As fi curios si de
    blatul de pizza din faina de cassava!

  2. Ești genială !

  3. Buna, am accesat link-ul pentru faina de cassava, doar ca aceasta este ambalata intr-o unitate ce ambaleaza si cereale, soia, nuci, etc. Ai idee daca este ok?
    Merci!

    1. Buna, eu o folosesc cu succes. Daca nu ai boala celiaca ar trebui sa fie ok, in caz contrar ar trebui cautata o varianta care are mentiunea fara gluten. Era o varianta la lidl destul de accesibila dar nu au mai adus-o de ceva vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating