A venit sezonul celor mai bune fructe și toată lumea s-a pus pe făcut chec cu fructe, mai întâi cu căpșuni și cireșe, acum cu caise și vișine. Eu sunt la al doilea în această săptămână, primul a fost cu caise, vișine și coacăze iar aceasta pe care îl vedeți în poze este cu mure și afine.
Peste acest chec cu fructe am pus și un sos de cocos care îl face mai savuros. E opțional, bineînțeles. Ca să îl prepar am folosit partea solidă a unei conserve cu lapte de cocos (pe care îl puteți cumpăra de aici)
Amy Myers, în cartea Soluții contra autoimunității (pe care o poți cumpăra de aici) recomandă cocosul și mai ales uleiul de cocos. Proprietățile lui antiinflamatoare și antimicrobiale îl fac o alegere foarte bună în AIP. Pentru a avea calitățile dorite este bine să cumpărați ulei de cocos ecologic, extra virgin.
Fructele de pădure vin cu antioxidanți și multe vitamine, fără a aduce un aport ridicat de zahăr. Este bine să le consumăm, mai ales crude, pentru că reduc inflamația, contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar și ne îmbunătățesc starea de spirit. Preferatele în casa noastră sunt afinele, murele și zmeura dar mai punem în congelator pentru iarnă și coacăze negre și aronia, pe care le adaugam în smoothie sau la deserturi.
Pe blog mai găsiți și alte rețete de deserturi AIP sau aproape AIP (Paleo) aici.
Preferatele mele sunt:
Checul cu banane, dacă ați introdus ouăle și
Brownie cu magiun la slow cooker.
O perioadă voi face pauză de la rețetele dulci deoarece după naștere psoriazisul a revenit și este nevoie să limitez la maxim zahărul, chiar și din surse naturale sau fructe. De data aceasta voi documenta efectul dietei asupra pielii mele și voi scrie despre cum a funcționat. Sper să revin cu vești bune. Până atunci, pe pagina de Facebook și pe Grupul de Suport poți să rămâi la curent cu meniul meu.
Chec cu fructe AIP
Ingredients
- 60 g făină de banane verzi
- 25 g făină de cocos
- 20 g făină arorut
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 10 g gelatină
- 125 ml ulei de cocos lichid
- 125 ml lapte de cocos
- 60 ml miere / sirop curmale/ arțar
- 1/2 buc lămâie, doar sucul
- un praf de sare de mare
- 150 g fructe
Pentru sos:
- 100 ml parte solidă lapte de cocos
- 1 linguriță miere
- puțin suc de lămâie
Instructions
-
Se amestecă primele 5 ingrediente din listă, adică cele uscate: făina de banane verzi (pe care o poți cumpăra de aici), făina de arorut (arrowroot) și făina de cocos, gelatina și bicarbonatul de sodiu.
-
Uleiul de cocos (pe care îl poți cumpăra de aici), se amestecă cu mierea și cu sucul de lămâie.
-
Se amestecă ingredientele uscate cu cele lichide și se lasă cam 5 minute pentru ca făinurile să absoarbă lichidul. Făina de cocos de obicei absoarbe multă apă. Apoi se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie de copt și se adaugă fructele, după preferințe. Eu am pus fructe de pădure.
-
Se pune tava în cuptorl preîncălzit și se coace cam 35 minute, dar cel mai bine se supraveghează și la final se face testul scobitorii.
-
Sosul se prepară prin amestecarea celor 3 ingrediente. Se toarna peste chec doar în momentul servirii.
UNDE GASESTI FAINA DE ARORUT?
In magazinele online sau in Cluj Napoca la Paradisul Verde