De multă vreme mi-am dorit să încerc să fac brownie AIP doar că mi-a luat ceva timp ca să ajung la o rețetă bună de împărtățit cu voi. Acesta este 100% AIP, adică am folosit doar ingrediente permise în protocolul autoimun. Totuși, dacă ai reintrodus anumite alimente, de exemplu ouă sau cacao, poți să le folosești în locul gelatinei și al carobului. Sunt sigură că ar ieși minunat!
Pentru acest brownie am folosit făină de alune tigrate (tigernut) și făină de tapioca (o poți cumpăra de aici). Făina de alune tigrate este ideală pentru prepararea deserturilor deoarece este dulce. Nu știu dacă ți-am spus, dar deși sunt numite alune sau nuci, sunt de fapt tuberculii unei plante, numită chufa. Și datorită faptului că nu sunt de fapt nuci, nu provoacă alergii și se pot consuma în dieta autoimună. Alunele tigrate au multe beneficii. În primul rând, conțin amidon rezistent, adică acel amidon care nu este digerat și astfel îmbunătățește digestia, scade glicemia și reduce apetitul. În al doilea rând, acestea au multe minerale și vitamine (fosfor, potasiu, vitamina E, vitamina C).
Acest minunat brownie a fost copt în slow cooker. Nici măcar nu am încercat să îl pun și la cuptor, pentru că mi-a plăcut mult cum a ieșit așa. Ți-am mai spus și în alte postări despre slow cooker-ul pe care îl folosesc eu. Ce m-a făcut să îl aleg a fost faptul că are vas de ceramică și că este digital și astfel îl poți programa câte ore să funcționeze. Deși poate acum nu și se pare poate un mare avantaj, să știi că este. Poți să mergi la cumpărături sau la serviciu și atunci când te întorci în casă mirose minunat și mâncarea este gata. După orele programate pentru funcționare, intră automat în modul de păstrare la cald pentru încă 4 ore. Dacă vrei să studiezi specificațiile, poți să o faci aici.
Pe blog mai găsești o rețetă de chec care se preteză la prepararea în slow cooker , este vorba despre cel cu banane a cărui rețetă o găsești aici. Timpul de gătire este același cu cel al brownie-ului.
Dacă vrei să interacționezi cu mai multe persoane care urmează dieta autoimună, te aștept pe pagina de Facebook Mâncarea, bat-o vina! și pe grupul de suport.
Brownie cu magiun la slow cooker
Ingredients
- 125 g făină tigernut
- 60 g tapioca
- 50 g carob / roșcove
- 120 ml ulei de cocos
- 100 ml miere
- 150 g magiun
- 20 g gelatină
- 120 ml apă
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet de mere
- 1 linguriță coajă de lămâie netratată opțional
- un praf de sare
Instructions
-
în primul rând se amestecă toate ingredientele uscate cu excepția gelatinei (tigernut, tapioca, pudră de roșcove, bicarbonat de sodiu, sare). Eu pentru toată operațiunea am folosit minunatul robot de bucătărie. Dacă nu ai unul, poți arunca aici o privire la cel pe care îl folosesc eu. Îl recomand cu tot dragul!
-
În al doilea rând se prepară oul de gelatină. De ce se numește ou de gelatină? Pentru că are proprietățile oului de a lega preparatul. Este foarte ușor de făcut. Se pune apa într-un mic vas, se presară toată gelatina și se amestecă bine ca să nu existe cocoloașe. Se lasă 1-2 minute pentru a se dizolva. Apoi se pune pe foc, la nivel redus și se amestecă cu o furculiță până când se dizolvă toată gelatina și începe să facă spumă la fel ca albușul bătut.
-
Oul de gelatină se pune peste ingredientele uscate, și tot acolo se adaugă toate celelalte ingrediente, exceptând magiunul. Se amestecă bine-bine până când compoziția este uniformă.
-
În vasul slow cooker-ului se pune hârtie de copt și apoi se toarnă compoziția gata preparată. Pe deasupra se pune din loc în loc câte jumatate de linguriță de magiun până arată cam ca și în poza alăturată.
-
Ca să iasă puțin crocant la exterior, sub capacul slow cooker-ului se folosește un prosop de bumbac curat sau prosop de hârtie în mai multe straturi ca și în fotografia de lângă.
-
Timpul de gătire este de 2 ore pe modul high. După ce se scurge timpul, este bine să îl scoți să se răcească și abia apoi să îl feliezi și să îl guști, și să îl mai guști odată și să te întrebi cum poate fi un desert AIP atât de bun 🙂
Am facut-o si e ff buna..desi nu am avut carob si nu am imtrodus cacao ,am pus cicoare:)si ou reimteodus..e fantastica.
Multumim pentru retetele pe care ni le aduci!
Super! Multumesc pentru feedback. Suna bine combinatia cu cicoare 🙂
Scumpă mea, arată f bine prăjitura și vreau sa o încerc. Nu mai am cântar de Bucătărie, de aceia te rog , poți sa ne dai o măsurătoare, in loc de grame, ca sa ne fie mai ușor?
Stii ca pot lua echivalentul unui gram de făina, zahăr etc de pe internet, dar știind ca fainurile acestea sunt deosebite vreau sa stiu exact cantitatea. Ex: o cana de făina de tapioca…etc.
Bună Maria! Va trebui să fac o încercare cu un pahar gradat pentru a-ți oferi un răspuns exact. Voi reveni 🙂
Arată minunat și aș vrea să incerc rețeta. Din păcate, nu am slow cooker, oare la cuptor normal ar ieși?
da, sigur.