Am visat la cozonac AIP în ultimele nopți așa că m-am pus pe treabă cu speranța că va ieși ceva delicios, numai bun de împărtășit cu voi înainte de sărbători. Eu sunt tare mulțumită de rezultat și sper să îți iasă și ție la fel de bine. Este un dulce AIP și Paleo, fără ouă, fără lactate, fără cereale, nuci sau semințe. Te tentează?
Trebuie să îți spun de la început că poza nu îi face dreptate acestui cozonac. În graba mea de a gusta l-am tăiat cald și de aceea mijlocul pare un pic umed. După ce s-a răcit s-a feliat mult mai frumos, cu spirala de ciocolată și stafide. Gustul este undeva între cozonac și chec, asta pentru că nu e un aluat dospit, nu am folosit drojdie ci bicarbonat de sodiu. Dar vestea bună e că nu pierzi timp cu dospitul și frământatul, îl prepari, îl pui la cuptor și îl savurezi după răcire.
Fie că ții dieta AIP sau Paleo, ori pur și simplu îți dorești un cozonac fără zahăr și alergeni, îți spun că e un desert potrivit pentru întreaga familie. Toți cei care l-au gustat au fost de acord că e o bunătate.
Ca să îl prepar am folosit mai multe tipuri de făină potrivite în dieta autoimună. Cea mai mare parte o reprezintă făina de banane verzi (pe care o poți cumpăra de aici) , pe care probabil ai observat că o folosesc destul de mut în ultima vreme. Pentru mine este ingredientul minune! Mai găsești pe blog și alte rețete pe bază de făină de banane verzi, printre care preferatele mele: Aluatul pentru biscuiți sărați, lipii sau blat de pizza și Checul cu banane.
De asemenea, mai folosesc făina de tapioca (o poți cumpăra de aici) , făina de cocos și pe cea de alune tigrate (pe care o găsești aici) dar pe acestea în cantintăți mai mici. Dacă ții AIP probabil că le ai și tu în cămară deja. Am folosit și 2 tipuri de ulei, pe cel de cocos în umplutură (îl poți înlocui cu lapte de cocos 60%) și pe cel de măsline în aluat.
Ca umplutura să fie AIP trebuie să acorzi atenție ingredientelor folosite. De multe ori stafidele din comerț conțin uleiuri nepermise în dieta autoimună, de cele mai multe ori pe cel de floarea soarelui. Asigură-te că cele pe care le cumperi sunt 100% stafide, fără alte ingrediente. Dacă sunt și bio, și mai bine. Pentru prepararea umpluturii poți folosi carob sau chiar cacao dacă ai reintrodus-o, pentru un gust autentic de ciocolată.
Cozonac cu ciocolată și stafide AIP
Ingredients
Aluat:
- 160 g făină de banane verzi măsurat cu cana gradată 325ml
- 40 g făină de cocos 100 ml
- 40 g făină tapioca 85 ml
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 8 linguri ulei de măsline
- 100+60 ml apă
- 10 g gelatină
- 1 lingură miere sau alt îndulcitor AIP
Umplutură:
- 3 linguri ulei cocos sau lapte de cocos 60%
- 1-2 linguri miere sau alt îndulciotr AIP, după gust
- 4 lingurițe carob sau cacao dacă a fost reintrodusă
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 130 g stafide
- 2 linguri făină alune tigrate (tigernut)
Instructions
-
Pentru amestecarea ingredientelor am folosit robotul de bucătărie. E de un real ajutor pentru mine dar bineînțeles le poți amesteca și manual. Pentru început se adaugă toate ingredientele uscate pentru aluat: făina de banane verzi (o poți cumpăra de aici), făina de tapioca (o poți cumpăra de aici), făina de cocos, bicarbonatul și sarea.
Apoi se adaugă uleiul de măsline și se prepară oul de gelatină astfel: intr-un mic vas se adaugă 60ml apă în care se dizolvă gelatina pentru 3 minute. Se porneșre focul foarte încet și se amestecă până se topește și se formează spumă, la fel ca la albușurile bătute, cam 1-2 minute. Se adaugă și oul de gelatină peste celelalte ingrediente și apoi treptat cei 100 ml apă până când aluatul e moale și modelabil. (poate fi nevoie să adaptezi puțin cantitatea de apă).
-
Umplutura am preparat-o pe baie de abur. Adică am pus un vas cu apă pe foc și deasupra lui am pus un bol rezistent în care am adăugat uleiul de cocos solid, mierea, carobul/cacao, făina de alune tigrate (o poți cumpăra de aici) și la urmă stafidele. Mai poți adăuga puțină făină dacă e prea lichidă.
-
Înainte de a întinde aluatul pe foaia de copt am uns-o mai întâi cu ulei de cocos. Apoi am pus tot aluatul și l-am modelat cu mâinile unse tot cu ulei. Am format un dreptunghi de dimensiuni potrivite pentru a intra în tava pentru pâine de 26 cm lungime. Peste acest aluat am întins umplutura, lăsând câțiva cm pe margini (vezi foto)
-
Mai întâi am îndoit puțin capetele pentru ca umplutura să râmână în interior și cu ajutorul foii de copt am început să rulez (vezi foto)
-
Atunci când a fost rulat (vezi foto) l-am transferat cu ajutorul foii de copt în tavă și l-am uns cu puțin ulei pe deasupra. L-am pus la cuptor pe program cu încălzire sus-jos la 150-160 grade Celsius pentru 40 minute. Cel mai bine e să îl supraveghezi și să adaptezi timpul astfel încât să iasă perfect. De preferință se taie după ce se răcește, dacă ai răbdare bineînțeles 🙂