Iaurt de cocos homemade – minunată sursă de probiotice

iaurt de cocos

Am făcut iaurt de cocos! De ceva vreme am tot promis rețeta și în sfârșit s-au aliniat astrele și a ajuns pe blog. A durat puțin până am ajuns la consistența dorită, am tot variat cantitățile și ingredientele până când am ajuns la acest rezultat. Nu este dificil de preparat doar că durează un pic până când e gata de consumat. De ce? Pentru că trebuie să stea cam 12 ore bune la căldurică și apoi trebuie să stea un pic și la frigider să se întărească.

În mod normal, ca să faci iaurt de cocos în casă ai nevoie de doar 2 ingrediente: lapte de cocos (acesta e preferatul meu) și probiotice. Am mai scris despre asta când am preparat Supa cu sfeclă roșie și iaurt.  Dar în acest caz se obține un iaurt de consistență mai lichidă, ca un iaurt de băut pot spune. Ca să îți iasă un iaurt mai solid e nevoie și de un agent de întărire. Am încercat făina de tapioca și nu prea mi-a ieșit așa că am apelat la gelatină. La prima încercare am pus prea multă și a ieșit un fel de jeleu de cocos. Dar am ajuns și la cantitatea perfectă și ți-o împărtășesc mai jos.

Am căutat un pic până când am găsit și probiotice bune. Aici mă refer la faptul că doream să nu aibă alte ingrediente în afară de bacteriile benefice, să le aibă e acestea cât mai variate și să nu aibă urme de gluten și lactate. Am ajuns la acestea. În ambalaj sunt 100 de capsule, deci poți să faci iaurt de 50 de ori 🙂 Singurul lor inconvenient este că pot conține urme de soia, care este de evitat în cadrul dietei autoimnune.

După ce e gata îl poți servi așa cum îți place. Ca să fie AIP, eu pun peste fructe, fulgi de cocos, poate un pic de miere. Dacă consumi sau ai reintrodus nucile și semințele, atunci le poți adăuga și pe acestea. Important e că acum ai o rețetă bună de iaurt fără lactate și îl poți folosi așa cum îți place 🙂 Poftă bună!

iaurt de cocos

iaurt de cocos
5 from 3 votes
Print

Iaurt de cocos

Course Breakfast
Keyword cocos, iaurt

Ingredients

  • 600 ml lapte de cocos gras (50-60% cocos)
  • 2 buc capsule probiotic
  • 1 linguriță gelatină (5g)
  • 1 linguriță miere

Instructions

  1. În primul rând ai nevoie de un borcan sterilizat. Cel mai simplu mod este să torni în el apă clocotită. Eu folosesc un borcan mare, de aceea am ajuns și la această cantitate de lapte de cocos, pentru că încape perfect. Această variantă de lapte de cocos este bună, bio și de calitate. 

  2. Al doilea pas este să punem gelatina la înmuiat. Într-un vas am pus cam 100 ml lapte de cocos în care am amestecat bine, bine gelatina și am lasat-o câteva minute. 

  3. Restul de lapte de cocos se pune la încălzit. Nu trebuie să fiarbă, doar să înceapă să facă bule pe margine. Se oprește focul și se adaugă peste gelatină. Se amestecă bine și se lasă la răcit.

  4. Când laptele este călduț doar, se adaugă mierea și se desfac cele două capsule de probiotic. Se amestecă bine toate ingredientele după care se toarnă în borcanul sterilizat și se acoperă cu un tifon curat.

  5. Se pune în cuptor, cât mai aproape de bec. Se setează pe program fără încălzire, doar cu becul aprins, acesta va încălzi suficient laptele și probioticele vor începe să lucreze. Se lasă cam 12-16 ore, în funcție de cât de acru îți place. Mie îmi place cam pe la 14 ore. 

  6. După ce a petrecut timp suficient la căldură, în mod normal straturile se separă. Jos va rămană o parte mai lichidă. Eu am lasat-o și pe aceea, dar se poate folosi și doar partea de sus pentru un iaurt mai grecesc, așa 🙂 Se pune în frigider și se lasă cam o zi. Acum e gata de consumat!

Articole recomandate

18 comentarii

  1. 5 stars
    Sa înțeleg ca tu procuri laptele de cocos de pe net? Știi ceva variante în marketuri?

    1. Gasesti in Kaufland la raionul bio lapte de cocos la conserva foarte bun 😉

  2. 5 stars
    Un iaurt de nota 10. Am fost atat de nerabdatoare sa-l incerc, si emotionata deopotriva ; ma tot gandeam ,.. poate n-o fii bun. Dar …surpriza ! Mult mai bun decat cel din lapte . Eu sunt , sau eram foarte mare iubitoare de lactate, dar incet, incet invatam sa inlocuim lactatele si glutenul cu niste ingrediente gustoase si sanatoase. Multumesc foarte mult pentru reteta.

    1. Mă bucur că ți-a plăcut iaurtul de cocos, Maria! Și mulțumesc că ai împărtășit experiența ta cu ceilalți cititori ai blogului.

  3. Buna. Nu am.cuptor electric, doar pe gaz. Cum fac sa tin iaurtul la cald. Ai idee daca merge la masina de paine? Am program pentru preparare iaurt. multumesc!

    1. Acum vara cred că poți să îl lași pur și simplu la temperatura camerei un pic mai mult timp, iarna în apropierea sursei de căldură. Dacă ai program pentru iaurt ar trebui să se încălzească la temperatura ideală, eu zic să încerci 🙂

  4. Cristina Gavriluta

    Buna ziua, se poate folosi ciuperca de kefir in loc de capsulele de probiotice?
    Multumesc

    1. Buna! Nu am incercat, nu stiu daca functioneaza la laptele de cocos sau doar la cel animal.

  5. Buna Cristina ! Ne poți spune ce gelatina folosești ? Mulțumesc anticipat ! Julieta R

    1. Buna! In preparate de obicei folosesc de la Dr.Oetker, gelatina simpla. Daca doresti sa fie de vita, crescuta cu iarba poti comanda online, in magazine eu personal nu am gasit.

  6. 5 stars
    Buna seara. Nu am folosit niciodata capsule probiotic. Imi poti spune te rog ce marca de capsule sau de unde le cumperi? Vreau sa incerc iaurtul pentru bebelusul meu deoarece are intoleranta la proteina din laptele de vaca.

    1. Buna. In postare este si link spre cele pe care le folosesc, sunt jarro dolphinus. Din cate stiu sunt si pentru copilasi de la aceiai marca.

  7. Buna ziua,

    As dori sa folosesc agar agar in loc de gelatina stiti cam care ar fi echivalentul? Multumesc

    1. Imi pare rau, nu stiu, nu am folosit niciodata.

  8. Buna ziua. As dori sa imi spuneti in cate zile poate fi consumat acest iaurt. Nu cred ca as putea consuma aceasta cantitate intr-o singura zi, astfel ca as dori sa stiu cat timp il pot pastra fara sa se strice.
    Multumesc.

    1. Buna ziua. Il puteti pastra la frigider pana la o saptamana.

  9. Hello Cristina,

    multumesc pentru aceasta reteta dar si pentru informatiile impartasite pe acest Blog. As vrea sa incerc aceasta reteta si vroiam sa intreb ce varianta de lapte de cocos se poate folosi. din pacate link-ul din post nu mai este valid.

    Multumesc mult,

    Ana

    1. Orice lapte de cocos care contine doar cocos si apa. Biona imi vine acum in minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating