Cookies cu mere și scorțișoară AIP

Cookies cu mere și scorțișoară AIP

Am observat că rețetele de deserturi AIP sunt cele mai căutate de pe blog, și presupun că asta se întâmplă pentru că e mult mai ușor să gătești o supă sau un fel principal atunci când poți consuma carne și nenumărate legume, dar e mult mai dificil să prepari ceva dulce atunci când ai renunțat la cereale, lactate, ouă și zahăr. Dar uite că variante se găsesc, chiar și cu puținele făinuri permise în această dietă. Și, pentru că se apropie sărbătorile și nu îmi doresc să cedezi tentațiilor, m-am gândit să postez și rețeta de cookies cu mere cât mai repede.

Așa cum vă scriu de fiecare dată când public o rețetă dulce, este bine ca mierea și fructele să fie consumate cu moderație în cadrul protocolului autoimun. Așa că, te rog încearcă să nu mănânci tot lotul de cookies cu mere într-o singură zi! 😅

cookies cu mere

Vei vedea mai jos că pentru această rețetă am recomandat folosirea scorțișoarei Ceylon. Poate nu știai, dar există două tipuri principale de scorțișoară, scorțișoara Cassia și scorțișoara Ceylon. Acestea provin din zone diferite (prima din China, a doua din India și Sri Lanka) și se disting prin culoare, aromă și compoziție distincte. Scorțișoara Ceylon are un gust mai dulceag și discret dar motivul pe care o recomand este conținutul ei scăzut de cumarină (0.004%). Scorțișoara Cassia conține aproximativ 1% din acestă substanță care este toxică pentru ficatul nostru și pentru sistemul nervos iar consumul de cantități mari din acet tip de scorțișoară poate duce chiar la intoxicație. Scorțișoara Ceylon are proprietăți antiinflamatoare și se recomandă în bolile autoimune.

Pe blog mai găsești o rețetă de cookies, mă refer la Biscuiții cu morcov AIP, ușor de preparat și tare buni.

Aceasta nu este o rețetă vegană/vegetariană deoarece se folosește gelatina. Totuși, dacă ai introdus semințele de chia sau de in poți forma un ou din acestea pentru a-l înlocui pe cel de gelatină iar ca și îndulcitor să folosești agave sau arțar în locul mierii.

cookies cu mere
5 from 1 vote
Print

Cookies cu mere AIP

Course Dessert
Keyword biscuiti, cookies, desert, dulce, mar, mere

Ingredients

  • 170 g faină tigernut
  • 60 g faină tapioca
  • 60 ml ulei de cocos
  • 60 ml miere/ sirop agave/ sirop arțar/ sirop curmale
  • 60 ml apă
  • 10 g gelatină
  • 2 lingurițe scorțișoară Ceylon
  • 1 lingură suc de lămâie / oțet din cidru de mere
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 buc măr mare (200g)
  • 1 praf de sare

Instructions

  1. Primul pas este amestecarea ingredientelor uscate: făina de alune tigrate (tigernut), făina de tapioca, scoțișoară Ceylon, bicarbonat de sodiu și sare. 

  2. Pasul 2 este să adaugi ingredientele umede: îndulcitorul (eu am folosit miere), uleiul de cocos topit (eu îl țin sub jet de apă caldă sau îl pun într-un vas cu apă caldă pentru câteva minute) și sucul de lămâie. 

  3. Pasul 3 este prepararea oului de gelatină (dacă ai introdus ouăle în dietă le poți folosi) : într-o mică crăticioară se pun cei 60 ml de apă, se presară cele 10 g de gelatină peste și se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloașe. Se lasă așa 2-3 minute nupă care se pune vasul pe foc mic și se amestecă continuu până când gelatina se topește, devine lipicioasă și face spumă, la fel ca albușul de ou. Asta ar trebui să dureze tot 1-3 minute, în nici un caz gelatina nu trebuie să fiarbă. Oul de gelatină astfel preparat se amestecă cu celelalte ingrediente umede și apoi totul se amestecă cu mixul de ingrediente uscarte.

  4. Mărul trebuie curățat și tăiat cubulețe mici. Se adaugă și acesta peste amestecul de cookies și se uniformizează.

  5. Se formează în palmă biluțe de aluat, cu mâinile puțin umede, se aplatizează și se pun pe hârtie de copt. Se dau la cuptor aproximativ 20 de minute, dar cel mai bine este să le supraveghezi și să le verifici pentru a nu le arde. Dacă nu sunt coapte în acest timp le mai poți lăsa puțin, depinde de cuptor și de programul pe care îl folosești.

    cookies cu mere
cookies cu mere pinterest
Please follow and like us:


6 thoughts on “Cookies cu mere și scorțișoară AIP”

  • 5 stars
    Buna Cristina,

    Am încercat și eu această rețetă acum de Paște si a ieșit grozavă.
    Te urmăresc cu drag și vreau să iți mulțumesc pentru că împarți cu noi rețetele tale minunate, care ne sunt de mare ajutor!

  • Buna!

    Am cumparat faina de alune tigrate, dar si alune, crezand ca le pot manca asa….sunt dulci, dar extrem de tari. Ai idee cum se pot consuma? Nu m.am informat inainte, dar nici n.am gasit dupa vreo referinta

    • Buna! Poti incerca sa le hidratezi. Sunt persoane care fac lapte de alune tigrate, sau le poti rasni eventual. Eu am cumparat la un moment dat dar le-am putut consuma asa, nu erau foarte tari.

  • Buna 🙂 Spune-mi te rog cu ce pot (dacă pot) înlocui făina de alune ? As vrea sa fac dar tocmai făina asta îmi lipsește. Oare cea de cocos sau de banane m-ar ajuta ?

    • Poti sa incerci o combinatie a celor 2 eventual. Nu as folosi doar de cocos 🙂 Sa imi spui cum ies 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *