Sos bolognese AIP la slow cooker

sos bolognese

Notează-ți rețeta pentru că acest sos bolognese este foarte versatil. Îl poți folosi în diverse combinații astfel încât să se potrivească dietei tale autoimune. Ce să mai spun despre faptul că se prepară tare ușor la slow cooker sau că se congelează tare bine și îl ai preparat și la îndemână atunci când nu ai timp de gătit.

Știi care este marea provocare atunci când vrei un sos bolognese AIP? Să înlocuiești roșiile. Deoarece fac parte din familia solanaceelor, acestea nu sunt permise în faza inițială a dietei autoimune. Ce sunt solanaceele și de ce nu sunt permise? O să îți scriu aici în câteva cuvinte. Sunt o familie de plante care contine mii de specii, printre care cele mai cunoscute și consumate sunt cartofii, roșiile, ardeii și vinetele. Roșiile conțin aglutinină și stimulează producția de anticorpi. Toate solanaceele conțin saponine în cantități mari, acestea contribuind la dezvoltarea autoimunității. De multe ori, solanaceele s-au dovedit problematice la reintroducere, reacțiile fiind puternice și de lungă durată.

sos bolognese

La ce îl folosim?

Eu am folosit acest sos în diverse combinații, dintre care preferatele mele sunt:

 1. cu spaghete făcute din legume, de exemplu din dovlecel (folosesc un spiralizator electric, aici găsești mai multe variante, atât electrice cât și manuale)
 2. cu cartofi dulci copți
 3. în lipii împreună cu o salată (poți folosi rețeta de lipii din făină de banane verzi)
 4. ciuperci umplute cu sos bolognese la cuptor
 5. musaca cu cartofi dulci sau dovlecei, la cuptor

Știi de ce e fain să prepari sosul la slow cooker? În primul rând, pentru că doar pui ingredientele și se gătește în timp ce tu ești la serviciu, la plimbare sau se ocupi de copii. În al doilea rând pentru că în slow cooker, carnea devine tare fragedă, mai ales carnea de vită devine moale și ușor de mestecat.

sos bolognese

Dacă ai mai multă carne de vită tocată și dorești să mai prepari ceva bun, îți recomand și rețeta de supă cu vită și dovleac. E minunată! Pentru mai multe idei de rețete AIP, sfaturi și suport, te invit să urmărești și pagina de Facebook Mâncarea, bat-o vina! și să te inscrii în Grupul de Suport atașat.

Sos bolognese AIP la slow cooker

Course Main Course
Keyword bolognese, sos

Ingredients

 • 1 kg carne tocată vită
 • 2 buc ceapă
 • 2 buc morcov
 • 1 buc dovleac (mărime cât palma)
 • 1 buc sfeclă mică
 • 4 căței usturoi
 • 2 lg oțet
 • 150 ml supă de oase/carne sau apă
 • ierburi italiene
 • sare
 • suc de lămâie opțional

Instructions

 1. Toate legumele se taie bucăți și se mărunțesc la robotul de bucătărie . Dacă nu deții unul îți recomand să răzuiești fin ingredientele (ceapa, morcovul, dovleacul, sfecla și usturoiul)

 2. În slow cooker se pune carnea tocată, legumele mărunțite, supa/apa, oțetul, condimentele și se setează pe high 4h sau low 8h. Dacă sunteți acasă în acest interval e util să amestecați cam la jumatatea timpului. 

 3. La finalul programului se gustă și se potrivește de sare. Tot atunci se poate adăuga si suc de lămâie (după gust) pentru a fi asemănător cu sosul preparat cu suc de tomate.

 4. Sosul se poate folosi pe loc sau se poate păstra câteva zile în frigider și câteva luni la congelator.

Articole recomandate

1 comentariu

 1. […] altă combinație care îmi place este cea de cartofi dulci copți în slow cooker cu sos bolognese AIP. Rețeta e pe blog și e tare simplu de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating