Săptămâna aceasta fetița mea este în vacanță, așa că am ales să prepar mâncăruri care îi plac. Întotdeauna i-au plăcut șnițelele, de fiecare dată când mergem în vizite sau la evenimente le mănâncă primele. Eu le făceam extrem de rar înainte să încep protocolul autoimun și apoi nu le-am mai făcut deloc. Apoi mi-a venit ideea să fac șnițele fără ouă și fără făină de grâu. Dar cum? Cu ce să le înlocuiesc? A mai durat puțin până când am început să cunosc și să folosesc diverse făinuri fără gluten, permise în AIP. Dar după ce m-am prins cum se comportă fiecare mi-a fost mult mai ușor să vin cu o rețetă fezabilă 😛
O chestie care nu îmi place la șnițlele clasice este faptul că se prăjesc în ulei, operațiune care ia mult timp și rezultatul nu este prea sănătos. Totuși, am încercat să le prăjesc și pe acestea în puțin ulei de cocos, în tigaia de fontă, să văd cum ies. Dar nu au ieșit nici mai gustoase și nici mai crocante. Așa că vă recomand să le puneți din start la cuptor.
Acum să vă zic câte ceva despre morcovii prăjiți. Aceștia se vor a fi o alternativă la cartofii prăjiți, garnitura cea mai apreciată atât la noi în țară cât și în străinătate. Ai fost la vreun restaurant în al cărui meniu să nu apară? Eu în ultimul timp i-am înlocuit cu cartofi dulci, păstârnac, pătrunjel, dovlecel, banană plantain și cu morcovi. Toate acestea sunt mai sănătoase decât cartofii, aceștia nefiind oricum permiși în AIP. Morcovii au numeroase beneficii pentru sănătate și în plus au un preț scăzut și un gust deosebit. Știai că inițial aceștia erau cultivați ca medicament, nu ca mâncare? Atunci de ce să nu îi încerci și în această variantă?
Șnițelele, împreună cu morcovii prăjiți și cu sosul guacamole au fost o adevărată masă în stil ”fast-food”, doar că nu a fost chiar atât de fast 😁 Ca sos, am preparat un guacamole cremos și hrănitor (rețeta aici). A ieșit o combinație perfectă!
Șnițele cu morcovi prăjiți
Ingredients
Pentru șnițele
- 500 g piept de pui
- 200 ml lapte de cocos
- 50 g faină de banane verzi
- 50 g făină de arorut sau tapioca
- 1/2 linguriță sare
- 2-3 linguri ulei de măsline optional
- condimente după gust
Pentru morcovii prăjiți
- 1 kg morcovi
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură drojdie inactivă
- pătrunjel verde
- sare după gust
Instructions
-
Se amestecă într-o farfurie adâncă cele două tipuri de făină, sarea și condimentele. Se pune într-o altă farfurie laptele de cocos.
-
Se taie pieptul de pui fâșii și se trece prin laptele de cocos, prin amestecul de făină și condimente. Se repetă operațiunea.
-
Carnea astfel pregătită se pune la frigider pentru o oră.
-
Morcovii se spală, se șterg de apă și se taie sub forma de bețigașe.
-
Într-un bol se amestecă cu uleiul de măsline, drojdia inactivă și sarea. Se aranjează apoi pe hârtie de copt, astfel încât să nu se atingă între ei (vezi foto)
-
Se preîncălzește cuptorul la program cu ventilație (eu l-am setat la 150 grade, dar depinde de cuptor), astfel încât să se poate folosi două tăvi concomitent. Se aranjează și șnițelele pe o hârtie de copt si opțional, se ung cu pensula cu puțin ulei de măsline.
-
Între timp se poate pregăti un sos de avocado după rețeta din postarea anterioară (http://mancareabatovina.ro/guacamole-sos-de-avocado-reteta-aip/)
-
Se pun ambele tăvi la cuptor. După 10-15 minute se verifică și se întorc șnițelele. Se mai lasă aproximativ 10 minute sau când sunt gata (depinde de tipul de cuptor și programul utilizat). Cel mai bine este să le urmăriți îndeaproape. Se adaugă și pătrunjelul proaspăt peste morcovi și totul este gata de devorat 🙂
[…] Șnițele de pui cu morcovi prăjiți – fără gluten, fără ouă […]
[…] am hotărât să îi folosesc în două rețete ca ingredient principal: biscuiți cu morcovi și morcovii prăjiți (rețeta aici). Doar că de această dată, morcovii prăjiți îi vom servi cu burgeri de vită, nu cu […]
Buna. Ne spui te rog de ce se pune carnea la frigider pentru o ora? Multumesc.
Pentru a deveni mai crocanta in cuptor. Puteti incerca si fara acest pas 🙂
[…] Ce zici de aceste șnițele de pui la cuptor? […]