Gnocchi de casă? Nu o misiune tocmai ușoară, trebuie să îți spun de la început. Adevărul este că nu am experiență cu pastele de casă și cu aluaturile, dar mi-au ieșit destul de bine, atât doar că prepararea lor mi-a luat cam mult timp. De ce? Păi mai întâi am gătit la abur conopida, apoi am pregătit aluatul, apoi l-am tăiat sub formă de gnocchi, apoi i-am fiert, apoi i-am tras la tigaie 🙂 Cam mulți de apoi, nu-i așa? Dar rezultatul? Pe măsura efortului! 😇
Nu știi ce sunt gnocchi? Sunt niște paste italienești sub formă de găluște de mici dimensiuni, preparate dintr-un aluat de făină de grâu, ou și cartofi fierți. Aceștia se servesc cu sos de roșii, sos pesto sau simpli, cu unt. Inițial m-am gândit să îi prepar cu cartofi dulci dar apoi m-am gândit la conopidă pentru că este mai apropiată ca și culoare și în plus nu este dulce, are un gust neutru în aluaturi. Oul l-am ignorat cu totul și făina de grâu am înlocuit-o cu un mix de făină de tapioca și făină de banane verzi. Aici cred că ar merge să folosești și făină de cocos dar încă nu am încercat varianta aceasta. Este posibil ca, datorită cantității de apă absorbită de conopidă, gramajul făinii de care ai nevoie să difere. Eu voi scrie mai jos exact cantitățile și modul de preparare folosite de mine. Am folosit o conopida intreaga si mi-au ieșit o grămadă de gnocchi, adică cam pentru 6 porții. Nu i-am fiert pe toți odată ci am păstrat aluatul în frigider și am făcut doar câți am crezut că ne trebuie pentru o cină.
Pesto de casă am mai făcut și înainte, de fiecare dată fără nuci, semințe și parmezan. Iese bun, bun pentru că folosesc doar ingrediente proaspete. De data aceasta am pus în el spanac crud, frunze de busuioc, ulei de măsline, sare, fulgi de drojdie inactivă și mult usturoi. A avut o culoare minunată și s-a păstrat foarte bine în frigider până a treia zi.
Gnocchi de conopidă cu pesto
Ingredients
Pentru gnocchi:
- 800 g conopidă cântărită întregă
- 250 g făină de tapioca
- 125 g făină de banane verzi
- sare
Pentru pesto:
- 100 g spanac proaspăt
- 30 g busuioc proaspăt
- 5 linguri ulei de măsline
- 1 lingură fulgi drojdie inactivă
- 5 căței usturoi
- sare
Instructions
-
Conopida se spală, se desface în buchețele și se gătește la abur. Se urmărește să fie ușor de pătruns cu furculița.
-
Când se răcește puțin și poate lucra cu ea se face piure și se amestecă pe rând cu făină de tapioca și cu făină de banane verzi. În funcție de cât de multă apă a absorbit conopida, este posibil să aveți nevoie de mai multă sau mai puțină făină.
-
Se formează un aluat care poate fi ușor modelat și se pune 30 de minute la frigider. În acest timp se poate pregăti pesto.
-
Se pun într-un robot, frunzele de spanac și de busuioc spălate. După ce se mărunțesc puțin se adaugă și uleiul, câte o lingură, până la consistența dorită iar apoi fulgii de drojdie și sarea.
-
Se pune o cratișă cu apă și cu sare la fiert. Din aluatul rece se formează pe rând bile și se modelează suluri de grosimea degetului mare. Se taie cu ajutorul unui cuțit bucățele de aproximativ 1 cm de aluat. Fiecare bucățică se modelează cu ajutorul unei furculițe.
-
Când apa începe să fiarbă se pun gnocchi la fier pentru 3-5 minute. Se încinge o tigaie în care se adaugă gnocchi fierți cu un pic de ulei de măsline. Când încep să fie crocanți se iau din tigaie și se pun direct în farfurie, împreună cu sosul pesto.
-
Se pot servi cu somon, creveți, bucățele de carne sau simpli.
Recipe Notes
Nu se pregătesc toți gnocchi odată. Cel mai bine este să păstrezi aluatul la frigider și să îi fierbi doar îaninte să iei masa.
Consistența acestor gnocchi nu va fi la fel de aerată ca cea a celor clasici, gătiți cu făină de grâu, ou și cartof ci un pic mai densă.
[…] Gnocchi de conopidă cu sos pesto […]