Îmi plăcea guacamole și înainte să încep dieta autoimună (AIP), doar că atunci îl preparam cu roșii și ardei. Pentru că în cadrul acestui protocol, solanaceele nu sunt permise în faza de start am fost nevoită să mă reorientez. Consum avocado aproape zilnic, de multe ori simplu sau în salate dar nici la guacamole nu am renunțat. Ba chiar am ajuns la o rețetă mai gustoasă decât cea cu roșii și cu ardei.
Avocado este un super aliment! Știai că este de fapt un fruct și că face parte din aceiași familie cu scorțișoara și cu dafinul? Avocado are proprietăți antioxidante puternice, are un conținut ridicat de fibre, importante pentru sănătatea sistemului digestiv, e bogat în grăsimi sănătoase, crește senzația de sațietate, conține acid folic, fosfor, vitamina E, luteină, calciu, magneziu, fosfor și fier. Într-un cuvânt: minunat! 🙂
Pentru a ieși un guacamole cremos, este recomandat ca avocado să fie:
- ferm dar puțin moale la atingere;
- fără lovituri;
- închis la culoare.
Când cumperi avocado trebuie să te gândești dacă vrei să îl folosești imediat sau în câteva zile. Dacă alegi un avocado verde și tare la atingere va trebui să aștepți să se coacă. Dacă cumperi unul cu coaja închisă la culoare și un pic moale trebuie să îl mănânci cât mai repede. Îl mai poți testa și prin îndepărtarea codiței, zona de sub ea nu trebuie să fie nici prea verde dar nici maro, ci gălbuie. În plus, dacă avocado este copt, codița se desprinde ușor. Dacă vrei să grăbești coacerea lui îl poți păstra într-o pungă de hârtie alături de un măr sau de o banană sau îl poți pune câteva minute în cuptorul încălzit la 40 de grade. Eu cumpăr avocado ready-to-eat atunci când nu am timp să aștept să se coacă.
Înainte consumam guacamole cu pâine, acum că am renunțat complet la cereale îl consum ca sos pentru diverse tipuri de carne, cartofi dulci sau cu chipsuri de plantain. E perfect pentru mâncărurile uscate. Îmi place foarte mult și cu chifteluțele din carne de pui cu cartof dulce. Găsești rețeta aici.
Guacamole - rețeta AIP
Ingredients
- 1 buc avocado mediu
- 1 linguriță suc de lămâie sau limetă
- 1-2 lingurițe ulei de măsline
- 1-2 căței usturoi
- 1/2 buc ceapă roșie
- sare
Instructions
-
Se taie avocado în două, se scoate sâmburele și cu ajutorul unei linguri se scoate miezul pe o farfurie.
-
Se mărunțește avocado cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă sucul de lămâie/lime și uleiul de măsline și se amestecă.
-
Se taie cât mai fin usturoiul și ceapa roșie și se amestecă cu sosul de avocado iar apoi se potrivește cu sare, după gust.
Recipe Notes
Eu am folosit un soi de avocado care se închide la culoare atunci când este copt. Dacă ai un alt tip de avocado asigură-te că este bine copt pentru a-l folosi la guacamole, altfel va fi foarte dificil de mărunțit.
[…] cu ce se potrivesc perfect? Cu guacamole (rețeta aici) sau cu această supă minunată de conopidă coaptă (rețeta aici). Ești gata să îi […]
Mulțumesc