Prăjitură cu mere, cocos și banane (AIP)

Nu am putut rezista tentației de a împărtăși cu voi această rețetă de prăjitură cu mere. M-am inspirat dintr-o rețetă pentru slow cooker încercată de ceva vreme. Am modificat-o și am testat-o astfel încât să fie pe gustul meu, și sper și pe gustul tău. Ce este minunat la acestă prăjitură cu mere, e faptul că nu se folosește deloc făină. Da, ai auzit bine! Fără făină! Știu că slaba ofertă de făinuri acceptate în protocolul autoimun este o problemă atunci când dorești să prepari ceva bun. Și mai are ceva genial rețeta aceasta: se folosesc doar ingrediente ușor de procurat în orice perioadă a anului. Și am menționat și faptul că e vegană și de post?

În mod normal, dacă vrei să prepari acestă prăjitură cu mere ai nevoie doar de cele 3 ingrediente de bază: mere (cel mai bine unele dulci-acrișoare), banane (bine coapte, ca să fie dulci) și fulgi din nucă de cocos (atenție la etichetă! a se evita urmele de gluten). Dar ca să fie super savuroasă, îți recomand să o prepari cu toate ingredientele enumerate în listă. Nu vei regreta!

prăjitură cu mere

Pentru a o coace am folosit o formă rotundă cu margini detașabile cu un diametru de 17.5 centimetri. Dacă vrei să o prepari înt-o tavă normală îți recomand să folosești hârtie de copt. Astfel va fi mai ușor scos fără a se rupe.

Recomandare

Și acum, ca să nu fie totul chiar atât de roz, trebuie să precizez faptul că în această dietă nu se recomandă un consum ridicat de zahăr, fiind el chiar și doar din fructe. Nivelul zilnic de fructoză recomandat este de 20g. Ca să îți faci o idee, o banană are în medie 7 grame de fructoză, un măr 10 grame, un pumn de struguri 12 grame sau jumătate de mango 16 grame. Așa că, consideră prăjitura un desert și consumă doar o porție, maxim 2 pe zi (o porție = 1/8 din întreaga prăjitură).

Mai multe deserturi AIP găsești aici

Pentru inspirație și sfaturi dă like paginii Mâncarea, bat-o vina! pe Facebook și aderă la grupul de suport.

prăjitură cu mere
5 from 1 vote
Print

Prăjitură cu mere, cocos și banane

O rețetă simplă, vegană, de post și fără făină

Course Dessert
Keyword banane, cocos, mere, prajitura
Prep Time 5 minutes
Cook Time 35 minutes
Servings 6

Ingredients

  • 350 g banane (3-4 buc medii)
  • 250 g mere (3 buc medii)
  • 50 g cocos ras
  • 30 g stafide
  • 1 cm ghimbir proaspăt
  • 1 buc lămâie netratată
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • un praf de sare

Instructions

  1. Mai întâi se mărunțesc bananele cu ajutorul unei furculițe. Se integrează și nuca de cocos. În funcție de greutatea bananelor se poate modifica cantitatea de cocos necesară. se stoarce jumătate de lămâie și se adaugă un praf de sare în compoziție.

  2. Amestecul de banană cu cocos se modelează la baza unei tăvi acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei de cocos. Eu am folosit una cu fund detașabil, astfel a fost mai ușor de scos prăjitura.

  3. Prin răzătoarea mare se rad merele curățate de coajă. Se adaugă ghimbirul ras prin răzătoarea mică. Se stoarce jumătate de lămâie, se adaugă stafidele, scorțișoara și un praf de sare.

  4. Amestecul cu mere se adaugă deasupra celui de cocos cu banane.

  5. Prăjitura se coace în cuptor timp de 30 de minute sau se pune la slow cooker pentru aproximativ 2-2.5 ore în funcție de modelul acestuia.

prăjitură cu mere pinterest

Articole recomandate

16 comentarii

  1. Am facut osi eu f buna

  2. Si eu am Hashimoto si nu consum gluten, soia, zahar, lactate si porumb. Nicio faina cu foarte multi carbs. Lintea si nautul le limitez cat pot. Cartoful si orezul le-am scos aproape de tot. Un fel de Paleo.

    Intrebarea mea e de ce nu incerci sa indulcesti prajiturile cu erythritol sau xylitol sau stevie? Sunt zaharuri din alcool si nu ridica glicemia.
    Fructele cam trebuie evitate pt ca au multi carbs.
    Echilibrarea glicemiei si seleniul m-au scapat de anxietate!

    Felicitari pentru site! Eu iau multe retete de la straini, mai ales din dieta keto. Insa ma bucur ca incepem sa fim si noi interesati de nutritie. Mai ales ca ei masoara in „cups” si asta imi da mereu batai de cap 🙂

    1. Buna. Nu folosesc acesti indulcitori pentru ca nu sunt recomandati in AIP.
      Multumesc pentru apreciere!

  3. Arată apetisant,o sa incerc și eu.cate calorii are daca nu te superi?

    1. Nu ma supar dar nu stiu, nu numar caloriile. Poti incerca sa calculezi intr-o aplicatie de profil pe baza ingredientelor.

  4. Merele nu se călesc?
    Ai folosit fulgi de cocos de la pungi?
    Nu se adauga nici un îndulcitor ka mere?
    Dacă o pui in slow cooker cum o scoți întreaga?

    1. Buna. Nu se calesc merele, nu se adauga indulcitor. In slow cooker o pui in hartie de copt si e ok. Daca ti se pare ca se rupe poti sa o intorci direct pe o farfurie.

  5. Buna, Ai folosit fulgi de cocos sau cocos proaspăt ras? Mulțumesc

    1. Fulgi de cocos.

      1. Merele le-ati stors?

  6. Ce alternative avem in lipsa unui slow cooker?

    1. La foc foarte mic pe aragaz, multe ore.

  7. 5 stars
    Foarte încântată de rețetă, mulțumim!
    Am modificat puțin blatul și anume în loc de banane am pus mai mult cocos, faina banane și puțin amidon tapioca. Am legat totul cu unt cocos și partea solida de pe laptele de cocos din conservă.

  8. La ce temp se coace? Acu am bagat-o la cuptor, eu am ales 160C dar as vrea sa stiu pe viitor

    1. undeva intre 160-180 ar trebui sa fie ok la cuptoarele electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating