Dovlecel la grill cu lămâie și usturoi

dovlecel la grill

Un dovlecel, doi dovlecei, trei dovlecei … E sezonul lor și trebuie să profităm de ei, nu-i așa? Cel puțin eu asta intenționez. Am primit de la țară câțiva și am încercat să găsesc tot felul de variante pentru a-i integra în meniul săptămânal. Una dintre idei a fost să îi pregătesc la grătar. A fost o idee bună! Au ieșit foarte bine.

În weekend am fost la țară și am făcut acolo grătare. Cu această ocazie am feliat și dovlecei și cartofi dulci și am pregătit și un mujdei. Mi-a plăcut combinația de dovlecei cu usturoi și de accea m-am gândit să îi marinez înainte de a-i prăji pe grătar. Acasă am folosit un grill din fontă pe care l-am încins bine înainte. Eu i-am gătit în două zile consecutive, deci cei din prima zi au fost marinați 20-30 de minute iar cei din a doua cam 24 de ore dar mai mult nu cred că e cazul. De fiecare dată i-am sevit cu pește dar sunt sigură că merg bine și cu alte tipuri de carne.

 

dovlecel la grătar

 

Din doi dovlecei medii mi-au ieșit 4 porții, adică câte 6 felii de 1 cm grosime per porție. Eu zic că e suficient pentru cină dar pentru că au un conținut scăzut de carbohidrați și foarte puține calorii, nu cred trebuie să îți faci griji dacă depășești porția. În plus dovleceii aduc multe beneficii pentru sănătate: au conținut mare de magneziu, vitamina B6, Vitamina A și muuulte fibre care ajută digestia.

Eu i-am prăjit de două ori pe fiecare parte și de fiecare dată i-am mai uns cu pensula cu puțină marinadă. Iată și rețeta, sper să îi încerci și să îți placă!

 

Dovlecel la grătar cu lămaie și usturoi

Course Side Dish
Servings 4 porții

Ingredients

  • 2 buc dovlecel
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 4 căței usturoi
  • 2 fire mărar
  • sare

Instructions

  1. Se spală și se feliază dovleceii în diagonală, în felii de aproximativ 1 cm grosime.

    dovlecei
  2. Se pregătește marinada într-un bol mai mare din ulei, suc de lamâie, usturoi pisat, mărar mărunțit și sare după gust.

  3. Se pun dovleceii în bol și se amestecă bine pentru ca toate feliile de dovlecel să fie bine acoperite de marinadă. 

  4. Se pune totul la frigider pentru minim 15 minute și maxim 24 de ore.

  5. Se încinge grătarul și se pun dovleceii la prăjit. Se prăjesc de 2 ori pe fiecare parte și de fiecare dată se ung cu marinadă cu ajutorul unei pensule. 

    dovlecei la grill
  6. Se servesc calzi cu încă un pic de suc de lămâie. 

    dovlecel la grill

dovlecei la gratar

 

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating