Chec cu banane îndulcit cu miere, fără gluten, fără lactate

chec cu banane

Când am gustat pentru prima dată acest chec cu banane nu am putut să mă gândesc la altceva: pur și simplu nu se simte nici o diferență între cel preparat cu făină din grâu și acesta. Făina de banane verzi (pe care o găsești aici) este genială! Dintre toate făinurile AIP este preferata mea și în ultima vreme am experimentat des cu ea. Și, pe lângă faptul că este foarte ușor de folosit, aceasta nu are gluten și în plus e foarte sănătoasă.

Dacă ai un regim normal, probabil că nu ai mai auzit până acum despre făina din banane verzi. Totuși, atunci când eviți cerealele, leguminoasele, nucile și semințele, variantele de făină pe care poți să le folosești la gătit sunt destul de limitate. Această făină este folosită de multă vreme în Jamaica, Africa și Caraibe ca înlocuitor mai ieftin pentru făina din grâu. Este preparată din banane verzi, necoapte și, spre deosebire de făina de banane, nu are gustul bine-cunoscutului fruct. Este neutră și poate fi folosită atât în rețete dulci cât și în rețete sărate.

Pe lângă faptul că este folosită la gătit, făina de banane verzi mai este folosită și ca supliment alimentar. Acesta pentru că conține amidon rezistent, în primul rând. De fapt, nu doar că conține amidon rezistent, dar conține cea mai mare cantitate de amidon rezistent dintre toate alimentele. Acesta acționează asemănător cu fibrele dietetice, nu este digerat în intestin și îmbunătățește digestia, reglează glicemia, scade colesterolul. În plus vine cu un aport consistent de potasiu și vitamina B6. Pentru a beneficia de toate proprietățile ei, este bine să se consume crudă, adăugată în smoothie-uri sau în energy balls. Totuși, o mare parte dintre proprietăți și le păstrează și după gătire. În plus, conține inulină, ajută la absorbția mineralelor în organism, ajută digestia și are rol probiotic, adică crește numărul bacteriiilor prietenoase și îl scade pe cel al bacteriilor dăunătoare din intestin.

Așa cum spuneam și mai sus, mă bucur că am descoperit-o. Acest chec cu banane nu este chiar potrivit pentru faza de eliminare a protocolului autoimun deoarece conține ouă. Dacă le consumi sau le-ai reintrodus, este o rețetă minunată atunci când îți dorești ceva dulce și sănătos în același timp. Se poate pregăti simplu sau se pot adăuga în compoziție, fructe uscate, fructe crude, nuci și semințe (dacă le-ai reintrodus) sau chiar carob, cacao sau scorțișoară. Îmi vin în minte câteva opțiuni. Ok, atunci să trecem la treburi serioase. Să trecem la rețetă. Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de această rețetă de chec fără gluten, îmi poți scrie mai jos în rubrica de comentarii sau pe pagina de Facebook.

chec cu banane

chec cu banane

Chec cu banane

Course Dessert
Keyword banana bread, banane, banane verzi, chec

Ingredients

  • 125 g făină de banane verzi
  • 2 buc ouă
  • 60 ml ulei de cocos topit
  • 60 ml miere se poate înlocui cu sirop de arțar sau de agave
  • 2 buc banane coapte medii
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet din cidru de mere sau suc de lămâie
  • un praf de sare

Instructions

  1. Eu am folosit robotul de bucătărie (pe acesta) pentru a amesteca rapid ingredientele. Dacă nu ai un robot, trebuie amestecate mai întâi ingredientele uscate, apoi ingredientele umede și la urmă combinate.

  2. După ce am amestecat toate ingredientele de mai sus (am folosit 150g banane în compoziție) , eu am pus în compoziție și nuci și fructe uscate. Acestea sunt opționale dar vin cu un plus de gust. Deasupra am decorat cu felii subțiri de banană.

  3. Am turnat compoziția într-o formă pentru copt și am pus-o în cuptorul preîncălzit la 150 grade Celsius, pe programul cu încălzire doar de jos. După o vreme, după ce checul a crescut frumos, am schimbat pe programul cu încălzire sus-jos. În total a stat la cuptor aproximativ 25 de minute. Dar, așa cum spun de fiecare dată, cel mai bine este să îl supraveghezi și să fii pe fază atunci când e gata.

chec cu banane pinterest

Articole recomandate

7 comentarii

  1. […] acestă făină de banane verzi v-am mai vorbit un pic și în postarea despre Checul cu banane. Dar o să vă mai scriu odată și aici despre avantajele ei. Făina de banane verzi a devenit […]

  2. […] a cărui rețetă o găsești aici. Timpul de gătire este același cu cel al […]

  3. Buna ziua ! Am facut checul cu banane si a iesit foooarte bun !!! Multumesc pentru reteta. Am vrut sa pun si o poza dar vad ca nu merge.

    1. Ma bucur ca iti place! 🙂

  4. […] Ca să îl prepar am folosit mai multe tipuri de făină potrivite în dieta autoimună. Cea mai mare parte o reprezintă făina de banane verzi, pe care probabil ai observat că o folosesc destul de mut în ultima vreme. Pentru mine este ingredientul minune! Mai găsești pe blog și alte rețete pe bază de făină de banane verzi, printre care preferatele mele: Aluatul pentru biscuiți sărați, lipii sau blat de pizza și Checul cu banane. […]

  5. buna ziua!
    intrebare: de unde cumparati fainurile aip? multumesc!

    1. majoritatea de pe paradisulverde.com sau din magazinele naturiste din Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating