Pate de ficat de vită cu ciuperci, pe toast de cartof dulce

pate de ficat

Pate de ficat făcut în casă? Eu îl prepar destul de des în ultima vreme și e atât de buuuun… Dacă ai început AIP de curând poți avea următoarea problemă: nu știi pe ce să îl pui! Când am început să fac pate de ficat de casă am avut și eu dilema aceasta. Apoi am descoperit că este bun pe toast din cartof dulce, pe toast din plantain, pe crackers AIP (rețeta aici) sau de ce nu, gol! Acum îmi place să îl mănânc și simplu lângă o salată generoasă. Așa că nu te mai stresa!

De ce fac eu pate de ficat atât de des, te vei întreba! Păi, în afară de faptul că e tare gustos, îl consum pentru apotul ridicat de nutrienți. Noi, cei cu boli autoimune avem nevoie oricând de alimente de tipul acesta, care sunt concentrate în vitamine și minerale. Am mai scris eu și înainte despre ficat, dar o să mai scriu odată și aici: doar 60 de grame de ficat conțin peste 650% din necesarul zilnic de vitamina B12, 350% din necesarul zilnic de vitamina A, 112% din necesarul zilnic de vitamina B2, 50% din necesarul zilnic de vitamina B3, 40% din necesarul zilnic de vitamin B5 și cantități însemnate de fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, magneziu și seleniu. Multe dintre ele poate le iei și tu ca supliment. În dieta autoimună, este recomandat consumul de organe cam de 5 ori pe săptămână, dar uite că, cu ajutorul acestei rețete, 3 din 5 zile sunt asigurate.

Mie îmi place să prepar acest pate astfel încât să rămână bucățelele puțin mai mari (cum se vede și în poze) dar, dacă îl lăși mai mult în robot poți obține o pastă fină-fină, precum cea din magazine. Eu nu am încercat să îl fac fără ajutorul robotului de bucătarie, pentru că așa este cel mai simplu. Folosesc de câțiva ani acest model și sunt tare mulțumită de el, mă ajută în bucătărie zilnic. Dar mă gândesc că se poate prepara și cu ajutorul mașinii de tocat sau chiar cu ajutorul cuțitului, doar că mărunțirea va lua mult mai mult timp. Te-am convins? Încearcă rețeta și apoi hai să-mi spui cum a ieșit!

 

pate de ficat

 

Pate de ficat de vită cu ciuperci,, pe toast de cartof dulce

Course Appetizer
Keyword ficat, pate

Ingredients

  • 500 g ficat de vită
  • 250 g ciuperci champignon brune
  • 250 g ceapă galbenă
  • 3 buc căței usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură pătrunjel proaspăt
  • sare
  • 1 buc cartof dulce mare

Instructions

  1. Pentru început se taie ceapa, ficatul și legumele în bucățele mici astfel încât să se gătească repede și ușor.

  2. Într-un vas se pune uleiul de măsline și apoi se călește ceapa pentru câteva minute. Se adaugă ficatul și apoi ciupercile și usturoiul, se amestecă bine și apoi se adaugă 2-3 linguri de apă. Se lasă să bolbrosească cu capac până când ficatul este gătit bine.

  3. Se lasă să se răcească puțin, să nu mai fie fierbinți și se pun toate, fără zeamă, în robotul de bucătărie (după cum am scris mai sus eu îl folosesc pe acesta ).  Se mixează până când se obține finețea dorită, împreună cu sarea și cu pătrunjelul proaspăt. Dacă e nevoie, poți adăuga puțin din lichidul rămas în vas după gătire.

  4. Toastul din cartof dulce se poate prepara în mai multe moduri. Se feliază cartoful dulce, fie pe lățime, fie pe lungime, astfel încât să se obțină bucăți cu o grosime nu mai mare de 0.5 cm. Acestea se pot pune în toasterul pentru pâine (e nevoie de 2 ture), în tigaia de fontă (eu folosesc așa ceva ) sau pe hâtrie de copt la cuptor (variantă preferată dacă prepari cantitate mai mare odată). 

  5. Se poate servi cu ridichi și ceapă verde, pentru un gust autentic românesc 🙂

Articole recomandate

7 comentarii

  1. Super rețetă. Oare pt câte porții e? Ar ajuta f mult la fiecare rețetă dacă am știu pt câte porții e, ca să adaptam pt numărul membrilor din familie. Mersi

    1. La pate nu as sti sa iti spun cate portii sunt, mie imi ajunge sa mananc cam de 4 ori din el 🙂

  2. Buna! În postarea retetei apare și toast de plantain. Cum se prepara?

    1. Bună! Eu tai plantain pe in 2 bucati si apoi tai feliute pe lungime, de cativa mm grosime. Apoi le prajesc in tigaia de fonta cu putin ulei de cocos sau fara ulei.

    2. Bună Cristina, îmi place blogul tău, eu sunt la început de dietă, încerc să gasesc surse de alimente permise cum ar fi și plantain ul, tu de unde le cumperi? Merci

      1. Buna Agnes, eu iau de la Metro.

  3. Buna ziua,va multumesc ca existati ,sunteti minunata si o sursa de inspiratie de valoare.Eu sunt incepatoare in acest stl de viata,la inceput a fost compicat dar datorita saitului d-voastra am inceput sa iubesc acest AIP,inca oddata va multumesc si va doresc tot binele din lume.!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating