Iată și rețeta de crackers mult așteptată! Știi care este cea mai des întâlnită problemă a celor care își doresc să înceapă protocolul autoimun? Faptul că nu știu cum să înlocuiască pâinea, până atunci consumată zilnic, în diverse combinații. Eu, atunci când am decis să urmez această dietă de eliminare (AIP), am renunțat cu totul la pâine. A durat un pic să mă obișnuiesc dar acum nu îi mai duc dorul deloc. Fooooarte rar, când simt miros de pâine proaspătă și văd coaja crocantă, mi se face un pic poftă. Dar nimic exagerat.
Totuși, deoarece am început protocolul de mai bine de un an, am încercat ocazional și rețete de crackers sau de lipii. Acum puțină vreme mi-a venit ideea să încerc să prepar niște crackers (adică un fel de biscuiți) cu bacon. Zis și făcut! M-am pus pe treabă și uite ce a ieșit:
Pentru acești biscuiți sărați am folosit făină de alune tigrate (tigernut) care e un pic … dulce. Da! Deci acești crackers sunt o combinație de dulce, sărat și un pic afumat! Poate te întrebi ce sunt alunele tigrate. Ei bine, nici eu nu am auzit despre ele înainte de AIP. În românește alunele tigrate se mai numesc și bulbi de ciufa. Ciufa este o plantă originară din Africa de Nord iar bulbii săi sunt comestibili și se aseamănă la gust cu migdalele. În faza inițială a protocolului autoimun, nucile nu sunt permise, de aceea le poți înlocui cu alune tigrate. Acestea sunt considerate un super-aliment: au un conținut ridicat de fibre, o mare doză de magneziu, potasiu și ulei asemănător celui de măsline.
Știți cu ce se potrivesc perfect? Cu guacamole (rețeta aici) sau cu această supă minunată de conopidă coaptă (rețeta aici). Ești gata să îi încerci?
Dacă ai întrebări le poți adresa aici, în secțiunea de comentarii, ori te aștept pe pagina de Facebook Mâncarea bat-o vina! sau în Grupul de Suport AIP, tot pe Facebook.
Crackers cu bacon (AIP)
Ingredients
- 100 g făină alune tigrate
- 2 linguri făină arorut (sau tapioca)
- 3 linguri ulei de cosos topit
- 3-4 felii bacon sau piept de porc afumat
- 10 g gelatină
- 60 ml apă
- 1/2 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet din cidru de mere
- 1/2 linguriță sare
Instructions
-
Se începe cu tăierea bacon-ului în cubulețe și prajirea lui în tigaia de fontă. Când devine crocant se scoate într-un vas și se lasă la răcit.
-
Se amestecă ingredientele uscate: făina de alune tigrate, făina de arorut, sarea și bicarbonatul. Peste ele se pune bicarbonatul stins cu oțet.
-
Se topește uleiul de cocos pe baie de abur sau, și mai simplu, se pune borcanul într-un vas cu apă caldă. Se adaugă peste amestecul de făinuri și se amestecă bine.
-
Se prepară „oul de gelatină” astfel: într-o mică crăticioară se pune apa (60ml) și se adaugă gelatina peste. Se lasă la înmuiat câteva minute. Se pornește focul și se lasă cam 2 minute, până când gelatina s-a topit. Se ia de pe foc și se amestecă bine-bine până când începe să facă spumă la suprafață, la fel ca un albuș bătut. Se amestecă repede cu restul ingredientelor. Tot acum se adaugă și baconul și se uniformizează în interiorul aluatului.
-
Se pune compoziția pe hârtie de copt și se întinde bine. Grosimea aluatului nu ar trebui să depășească 0.5 cm. Cu cât e mai subțire, cu atât crackersii vor fi mai crocanți. E foarte important ca grosimea să fie egală, astfel încât să se coacă uniform.
-
Înainte de plasarea în cuptor se taie cu cuțitul, în bucăți mai mari sau mai mici, după preferințe. Nu trebuie separate bucățile, după coacere se vor rupe ușor (vezi fotografia alăturată). Se lasă la cuptor aproximativ 10 minute dar cel mai bine este să îi verifici din când în când pentru că se ard foarte ușor. Eu am setat cuptorul pe un program cu încălzire de sus și de jos, la 150 grade Celsius.
[…] dilema aceasta. Apoi am descoperit că este bun pe toast din cartof dulce, pe toast din plantain, pe crackers AIP (rețeta aici) sau de ce nu, gol! Acum îmi place să îl mănânc și simplu lângă o salată generoasă. Așa […]
Buna! Folosesti gelatina vegetala din comert sau altfel de gelatina? Multumesc!
Buna! Nu am folosit gelatina vegetala, gelatina normala doar, simpla fara aditivi.
Arată incredibil! Oare dacă înlocuim făina de alune cu cea de banane verzi, nu ies mai putin dulci? Eu nu pot sa combin dulce cu sarat sau mai ales dulce cu afumat…
Retetele sunt de poveste. Tocmai a sosit coletul cu fainurile de alune tiger si banane verzi, abia astept sa le testez.
Gasiti pe blog si reteta de biscuiti sarati din faina de banane verzi, sau puteti incerca reteta aceasta cu o combinatie intre cele doua fainuri.