Spanacul … ori îl iubești, ori îl urăști. Hmm… să zicem că poate nu îl chiar urăști dar încerci, din principiu, să eviți mâncarea verde 😛 Mie mi-a plăcut întotdeauna spanacul, cel cremos și delicios pe care îl face mama, cu unt, lapte și făină. Vezi unde bat? Ingredientele enumerate nu prea se încadrează în dieta bolilor autoimune (sau Autoimmune Protocol – AIP – citește mai multe depre acest tip de dietă aici ). De când am inceput să urmez acest protocol am consumat muuuulă mâncare verde și spanacul e în top. Am încercat tot felul de rețete, unele mai reușite, altele așa și așa, îl consum și crud în salate, smoothie-uri sau sucuri dar parcă gândul îmi era tot la spanacul cremos al mamei mele. Așa că am încercat să reproduc rețeta dar fără ingredientele „periculoase” și vreau să împărtășesc cu tine rezultatul.
Și fetiței mele îi place mult mâncarea de spanac așa că am fost foarte curioasă dacă va sesiza vreo diferență între cele două rețete. Succes total! Nici ea și nici soțul meu nu au făcut nici o observație, iar eu bineînțeles am ținut secretul.
Dacă faci parte din a doua categorie, cea anti mâncare verde, îți voi da câteva motive ca să îi mai dai o șansă. Iată câteva informații nutriționale și nu numai despre spanac:
- conține acid folic care îți poate îmbunătăți dispoziția;
- deoarece conține multe fibre te ajută cu digestia, previne constipația și contribuie la obținerea senzației de sațietate;
- îmbunătățește vederea deoarece conține o mare cantitate de vitamina A;
- e antioxidant, scade presiunea arterială, întărește sistemul imunitar ( are atât de multe beneficii că am fost nevoită să scriu mai multe pe un singur rând )
- ceea ce ne interesează în special în cazul bolilor autoimune e faptul că e anti-inflamator;
- pe lângă cele enumetate mai sus, este o sursă excelentă de fier, calciu, magneziu, vitamina K, omega 3, vitaminele b6 și b1 și aș mai putea continua;
- cercetătorii au descoperit că șansele de ați rupe un șold scad cu peste 30% dacă consumi spanac în mod regulat;
- o bună bucată de timp, datorită unei erori de cercetare, cantitatea de fier conținută de spanac a fost supraestimată; așa a devenit și mâncarea preferată a lui Popeye și i-a crescut popularitatea și a fost asociat cu forța fizică;
Sper că te-am convins și că vei încerca să îl introduci în dieta ta. Poate vei începe chiar cu această rețetă. Spanacul nu trebuie gătit timp îndelungat. Fierberea scurtă îi sporește calitatea nutritivă. Începe de aici ⇓
Spanac cremos fără lactate
Cum faci un spanac cremos dacă nu consumi lactate sau ții post? Folosește această rețetă și nu vei simți că pierzi nimic din gustul autentic al rețetei clasice.
Ingredients
- 1 kg spanac congelat
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 lingură făină de arorut
- 200 ml lapte de cocos gras
- 5 căței usturoi
- sare după gust
Instructions
-
Într-o cratiță se topește uleiul de cocos.
-
Se adaugă spanacul înghețat.
-
Se amestecă și se adaugă și laptele de cocos. Se lasă să se gătească până când se dezgheață tot spanacul.
-
Se adaugă făina. În cazul în care nu are consistența dorită se poate adăuga încă o lingură.
-
Se pisează usturoiul și se amestecă. Se adaugă și sarea și se gustă. Nu e delicios?
După ce încerci și tu acestă rețetă lasa-mi un comentariu mai jos. De asemenea dacă ai întrebări sau nelămuriri referitoare la modul de preparare sau ingredientele folosite nu ezita să îmi scrii. Poftă bună!
[…] blog găsești deja rețeta de spanac pe care o prepar eu aici. Fetiței mele îi place foarte mult, mai ales cu ouă dar îl mănâncă și […]
Ce inseamna lapte de cocos gras, partea care se separa in conserva de lapte de cocos?
Nu neaparat doar acea parte dar sa fie lapte cu un continut ridicat de grasime. Cel in conserva asa este de obicei, cel de casa poate fi si mai slab.
Mancarea trebuie binecuvantata. nicidecum “blestemata “. Bat-o vina. Macar sensul cuvintelor sa il stapanim. Sa meditati putin la cuvinte , ganduri, fapte.
Nu e un blestem, e doar o expresie. Mâncarea are puterea de a ne îmbolnăvi, de aici ”vina”, dar tot mâncarea ne și vindecă. Sănătate!
Cristina, este delicios, spanacul iese aproape cum îl știam, dacă nu suntem prea sensibili la gustul laptelui de cocos. Ne-ai putea da și o sugestie cu ce ar putea fi servit, tot AIP și de post?
Recomand ciupercile pleurotus. Marinate putin si puse in cuptor sau in tigaie.