Clătite subțiri, pufoase și un pic crocante în același timp, cu sos acrișor din fructe de pădure și un pic de miere! Asta am mâncat eu la micul dejun! Se întâmplă destul de rar să încep dimineața cu o masă dulce, cam o dată pe săptămână. Bineînțețes, se pot prepara și ca desert și servi la prânz sau la cină. Tu alegi! Eu vin doar cu rețeta! 🤩
Clătitele erau desertul cel mai des „fabricat” de către bunicile mele, în copilărie. Erau subțiri și umplute fie cu dulceață, fie cu brânză. Chiar și în perioadele de post le preparau fără ouă sau lapte. Se găseau soluții! Așa că am decis să găsesc și eu o soluție, pentru mine dar și pentru voi, bineînțeles. Am testat câteva combinații și am rămas la cea pe care o vei vedea mai jos.
Clătitele au origine franțuzească. Se numesc crêpes și provin dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă crocant. Sunt subțiri și se prepară atât în versiuni dulci, cât și în variante sărate. În ziua de 2 februarie se sărbătorește în Franța „Ziua Națională a Clătitei”. În acestă zi, se spune că dacă reușești să prinzi o clătită pe care ai aruncat-o în aer cu tigaia în mâna dreaptă și cu o monedă în mâna stângă, te vei îmbogăți. Mă gândesc că ei nu le prăjesc în tigaia grea de fontă, ca și mine 😂 Acum că știi aproape totul despre clătite, le poți infuleca cu mai multă încredere!
Dacă apreciezi un mic dejunul dulce din când în când, te invit să încerci și rețeta de Pancakes cu măr și scorțișoară !
Clătite cu fructe de pădure și miere
Clătitele erau desertul cel mai preparat în copilăria mea, așa ne răsfățau bunicile atunci. Am decis să îl recreez folosind doar ingrediente permise în faza de eliminare a dietei autoimune (AIP). Sper să îți placă!
Ingredients
- 200 ml lapte de cocos
- 3 linguri făină de alune tigrate (tigernut)
- 3 linguri făină de arorut (arrowroot)
- 1 linguriță miere
- 1/2 buc banană nu foarte coaptă
- un praf sare
- ulei de cocos
Instructions
-
Pentru amestecarea ingredientelor eu am folosit un blender. În cazul în care nu dispui de unul poți folosi un bol și un tel. În acest caz este important să adaugi treptat făinurile pentru a nu se forma cocoloașe. Banana va trebui să o mărunțești foarte bine înainte cu ajutorul unei furculițe.
-
Am pus toate ingredientele în blender și am mixat totul. Consistența trebuie să fie cea a unui aluat de clătite normal, adică destul de lichidă pentru a curge.
-
Am încălzit tigaia și am adăugat foarte puțin ulei de cocos. Am turnat suficient aluat astfel încât să pot acoperi întreaga tigaie.
-
Când marginile au început să fie prăjite, am ridicat puțin cu ajutorul spatulei și am întors clătita pe parte cealaltă pentru o jumătate de minut. Din compoziția de mai sus mi-au ieșit 6 bucăți.
-
Pentru umplutură am folosit un sos din fructe de pădure preparat anterior. Într-un vas am pus fructele congelate, o lingură de apă și sus de lămâie. Doar după ce s-au răcit am adăugat și un pic de miere. Bineînțeles se pot umple cu orice gem fără zahăr, cu magiun sau doar cu puțină miere.
Buna Seara
Doresc sa încerc rețeta , însă vreau sa ma asigur dacă pot înlocui fainile cu faina de cocos, faina de babane verzi sau tapioca . Și dc se păstrează cantitățile . Mulțumesc anticipat
Buna. Imi pare rau ca raspund atata de tarziu Nu am incercat retetea aceasta cu alte retete, doar prin testare …Mult succes!
Arata delicios. Ai vreo recomandare in privinta site-urilor de unde se face cea mai buna si consistenta aprovizionare pentru dieta AIP? Multumesc!
sunt mai multe. Paradisul verde, biosimterra, emag, scufita rosie …
Excelente! Multumesc pentru rețetă. Au ieșit atât de bune încât a mâncat și băiețelul meu. Doar ca am adaptat puțin reteta ca aveam amidon de arorut și am combinat faina de tigernuts cu faina de banane verzi.