Dieta autoimună (AIP) – sau cum ținem sub control bolile autoimune

foto titlu postare dieta auoimuna aip

Dacă citești acest articol probabil te confrunți cu o boală autoimună. Pentru început voi spune doar atât: această dietă mi-a schimbat viața. Voi scrie mai întâi despre ceea ce presupune acest regim și apoi îți voi povesti puțin despre experiența mea. Trebuie să recunosc că mi-a fost cel mai greu să încep să scriu pe acest subiect, nu sunt medic, nu am informații științifice, scriu doar din ceea ce am citit și am învățat și eu de-a lungul timpului. Dacă ai întrebări nu ezita să le pui în rubrica de comentarii de la sfârșitul articolului. Să începem!

Dieta autoimună ( Autoimmune Protocol sau AIP ) este un regim alimentar de excludere derivat din dieta Paleo. În cazul în care nu ai auzit despre dieta Paleo voi scrie principiile de baza: se bazează pe ingrediente naturale, dense în nutrienți, în general alimentele pe care strămoșii noștri reușeau să le culeagă sau să le vâneze. Ce mănâncă cineva care urmează această dietă?

  • carne și pește de bună calitate
  • fructe și legume
  • nuci și semințe
  • grăsimi și uleiuri sănătoase

În dieta Paleo se evită toate cerealele și pseudocerealele, leguminoasele (linte, năut, fasole … ), lactatele, produsele procesate, zahărul rafinat, uleiurile rafinate. La prima vedere dieta Paleo pare destul de restrictivă, nu-i așa? Probabil în acest moment o bună parte din hrana ta presupune cereale și produse lactate. Știu cum e, am fost și eu acolo.

imagine lista alimente da si nu dieta paleo

Nu vreau să te stresez, știu că la început pare mult dar dieta autoimună presupune câteva restricții suplimentare. Protocolul autoimun a fost special conceput pentru acele persoane care suferă de boli autoimune și își propune să scoată din alimentație toate alimentele inflamatoare sau alergene.  Astfel, toți acei binecunoscuți alergeni, pe care îi vedem scriși separat pe listele de ingrediente ale produselor și în meniurile restaurantelor, sunt eliminați pentru o perioadă sau pentru totdeuna, în funcție de reacția organismului fiecăruia dintre noi: ouă, nuci, semințe etc

lista alimente dieta autoimuna

Nu te speria, nu trebuie să urmezi acest protocol întreaga viață. După o perioadă în care excluzi toate alimentele dăunătoare organismului afectat de o boală autoimună, vine perioada reintroducerii alimentelor. Adică, rând pe rând începi să consumi din nou alimentele exluse și testezi reacția organismului. Voi scrie un articol separat pe această temă. Ideal ar fi ca în timp să faci trecerea de la protocolul autoimun la regimul paleo.

Să îți povestesc puțin despre experiența mea. Am două boli autoimune: psoriazis și tiroida Hashimoto (sau tiroidită autoimună). Așa cum probabil știi, în cazul bolilor autoimune, organismul confundă celulele corpului cu le atacă pentru a le distruge. Nu sună prea bine, nu-i așa? Psoriazis am de când mă știu dar tiroida Hashimoto e relativ nouă, cel puțin eu am descoperit-o în septembrie 2017 și probabil s-a declanșat în mai 2017 când am trecut printr-o perioadă mai stresantă.  Adevărut e că am descoperit-o în urma unei ecografii de rutină a tiroidei, nu mi-am dat seama din simptomele pe care le aveam că e cazul unui consult endocrinologic. După ce, în urma ecografiei, am ajuns la un consult și am discutat cu medicul mi-am dat seama că simptomele mele erau legate de tiroidita autoimună. Printre acestea se numără:

  • creștere în greutate, aproximativ 5-7 kg în decurs de câteva luni
  • dureri de cap
  • tulburări de memorie și atenție
  • stări de agitație și nervozitate
  • oboseală accentuată, somnolență pe timpul zilei
  • reacții alergice la medicamente
  • păr și unghii fragile

Mai sunt și alte simptome care pot fi legate de tiroida Hashimoto, de care eu nu am avut parte din fericire:

  • constipație
  • senzație de frig
  • chisturi ovariene
  • dificultăți în a obține și a menține o sarcină
  • dureri articulare sau musculare
  • ciclu menstrual neregulat
  • creșterea în dimensiuni a tiroidei
  • tulburări de ritm cardiac

După discuția cu medicul endocrinolog, ecografie și analizele de sânge am ajuns la concluzia că boala este la început, tiroida încă funcționează normal și produce hormoni la nivelul optim. Mi-au fost recomandate: regimul alimentar, eliminarea stresului, sport de intensitate redusă. Am început cu regimul pentru că eram conștientă că aici e marea problemă, alimentația mea era bazată în mare parte pe pâine, lactate, dulciuri. Pe lângă regimul alimentar mi-au mai fost recomandate și suplimente alimentare. M-am documentat mai bine câteva zile despre protocolul autoimun și am început. De luni bineînțeles! 🙂

Trebuie să recunosc că vreo săptămână mi s-a părut destul de dificil. Mâncarea mi s-a părut destul de fadă. Nu era vina ingredientelor, acestea aveau potențial, pur li simplu nu eram eu obișnuită să le folosesc. Înainte de regim cel mai des găteam paste sau consumam pâine la fiecare masă. Am eliminat pâinea dintr-o dată și nu simțeam că mă satur. Dar am observat și un lucru bun: nu mai simțeam nevoia să mănânc dulciuri. Îmi amintesc și acum prima mâncare care mi s-a părut delicioasă: am gătit chiftele la cuptor cu cartofi dulci și am făcut pentru ele un sos de avocado cu ceapă, usturoi, lămâie și sare. Atunci mi-am dat seama că iubesc avocado! 🙂 Am început să îl mănânc zilnic. Acasă am tot timpul avocado în diverse stagii ale procesului de coacere. Apoi am descoperit că pot face sosuri delicioase de legume chiar dacă nu mai consum roșii sau ardei. Și încet încet a devenit mai ușor. Și a început să îmi placă. Și am început să experimentez. Puțin, la început, adică câteva săptămâni după începerea regimului, am gătit separat pentru soțul și fetița mea. Apoi am început să arunc mâncare pentru că ei au început să fie tentați de ceea ce mănânc eu. Acum pentru ei mai fac doar ocazional excepții. Le pun din când în când tăieței în supă sau mai fierb paste pentru câte un sos. Dar cam atât. În rest, acasă mâncăm același lucru.

Să scriu câte ceva și despre rezultate. Trebuie să menționez aici că am făcut și alte schimbări în viața mea care probabil au afectat modul în care mă simt: am renunțat la jobul stresant și obositor, am început să lucrez într-un domeniu care cred că mi se potrivește și care mă motivează. Am început să fac sport, mai întâi acasă, apoi am mers la yoga de două ori pe săptămână. Am început să umblu mai mult pe jos. Am renunțat la gătitul în teflon, îl mai utilizez doar ocazional. Am achiziționat tigăi de fontă și un slow cooker. Am încercat să mă bucur de viață, să ies cât mai mult în natură, să citesc, să petrec mai mult timp cu fetița mea … Ok, și rezultatele, căci acolo vroiam să ajung: în decurs de 6 luni am slăbit aproximativ 15 kg, fără să îmi fie foame. În urma analizelor, tot după 6 luni, totul a ieșit aproape perfect. Chiar și anti-TPO a scăzut cam la jumătate. Nu am mai avut probleme cu somnul sau cu oboseala excesivă, nu m-a mai durut capul, nu mi-a mai căzut părul.

Am și trișat? Acasă nu, niciodată. În deplasare, în concedii sau vizite prelungite sau la anumite evenimente am făcut și excepții. De fiecare dată când am reușit să găsesc variante potrivite dietei mele le-am ales pe acestea. Dacă nu, am încercat să mănânc ceva cât mai sănătos. Întotdeauna când am ajuns înapoi acasă am continuat să mănânc conform dietei AIP.  Poate nu am procedat tocmai ok, poate ar fi fost mai bine să țin regimul strict și în vacanțe dar … am vrut să fac o pauză în vacanță de la gătit și cumpărături, am vrut să mă relaxez și să mă plim … am ales calea de mijloc și ce e important, de fiecare dată am revenit la stilul de viață pe care l-am ales.

Cam atât deocamdată despre experiența mea. Sper să își fie de folos. Dacă ai întrebări nu ezita să îmi scrii în rubrica de comentarii de mai jos sau prin formularul de contact. De asemenea, dacă ai nevoie de inspirație mă poți urmări și pe Instagram, unde postez aproape zilnic meniul meu. De asemenea pe Facebook, pe pagina Mâncarea bat-o vina postez noile rețete sau meniul meu.

Citește mai multe despre AIP din articolele de mai jos și vinecă această boală autoimună:

Lista completă a alimentelor permise în AIP

Reintroducerea alimentelor în AIP

Articole recomandate

73 de comentarii

  1. Buna
    Mi-a plăcut enorm articolul tău! După rezultatele analizelor, încă te încadrezi in categoria celor cu Hashimoto, chiar daca a scăzut ATPO la jumătate? Sunt șanse sa te vindeci definitiv de asta? Tratament medicamentos iei?

    1. Bună,
      Mulțumesc! Bolile autoimune se considera doar ca intra in remisie, nu se vindeca. Asta pentru ca, daca revii la stilul de viata anterior, boala revine. Tratament medicamentos nu iau deoarece functiile tiroidei sunt inca normale, iau doar suplimente precum seleniu, magneziu …

    2. Bună ziua, am Bazidow-Graves, este a doua oara în care îmi scade TSH la 0,08, prima data am luat Thyrizol sm început xu 40mgbsi tot la 3 săptămâni mi sa scăzut doza dar am ajuns în 6 luni ka un TSH -136, mi sa scos dintr-o data tratamentul, a fost groaznic pentru mine vreo săptămână, apoi în 3 luni mi-a scăzut de am ajuns la un TSH- 5…..în august când mi-am făcut analizele iar aveam TSH-0,08.. de data asta sa început cub10mg apoi după 3 săptămâni cu 5. Trebuie sa merg sa îmi fac analizele iar. Cred ca o sa încep și eu cu o dieta alimentara, fără gluten și fără lactate . .dar îmi este greu sa renunț ka varza. Sunt fan varza, indiferent ca e verde sau murata..

      1. Buna. Succes cu dieta. La varza nu e nevoie sa renuntati 🙂

        1. Bună, și eu am Basedow, iar medicul endocrinolog mi-a recomandat sa nu mai mănânc roșii, varza si tot ce este în familia crucifere și peste marin deoarece au conținut ridicat de iod.

          1. da, este normal sa personalizam fiecare dintre noi dieta in functie de boala pe care o avem si de cum reactionam la anumite alimente

  2. buna, cristina! decurand am descoperit ca m probleme cu tiroida,mai exact doi noduli pe lodul stang si unul mare, pe lobul drept.la ultimul ecograf era de 4 cm.in decurs de 5 luni am facut analizele de doua ori,prima data dupa ce am descoperit nodulii TSH era sub limita minima normala,dupa doua luni ma incadram pe unde va la mijlocul valorilor admise.marturisesc ca am tinut regim alimentar si am luat suplimente.nu mi sa spus ca as aea hashimoto sau altceva.doar ca trebuie sa scot nodulul.as vrea sa tin totusi un regim alimentar adecvat fie ca ma operez fie ca nu.iti urmaresc postarile si gatesc cu drag retele tele dar cred ca nu e deajuns.cred ca in situatia data m ar ajuta regimul alimentar? ce sa fac sa imi dau seama daca am hashimoto sau ca valori ies modificate in acest caz.nu am inca un medic care sa ma incurajej in acest sens.fiindca am 59 de ani , mi se recomanda operatia.multumesc frumos si scuze daca am deranjat cu ceva.o seara buna

    1. Buna Ionela! Nu ai deranjat deloc! Un stil de viata sănătos este intotdeuna o idee buna. Cat despre Hashimoto, pentru diagnosticare este nevoie de dozarea anticorpilor si de ecografie. Nu am foarte multa experienta si nu pot sa te sfatuiesc in legatura cu nodulii dar iti recomand doua grupuri Facebook si sunt sigura ca acolo vei gasi raspunsuri. Unul este Hashimoto Romania și celalalt Tiroida Romania. Multa sanatate!

  3. Mulțumesc frumos Cristina pentru recomandare și
    Felicitări pentru activitatea ta pe blog.

    Ionela , te așteptăm aici
    https://www.facebook.com/groups/tiroidaromania/

  4. Buna seara, vreau sa va spun ca ma identific in ceea ce ati scris in acest articol.Am sa incerc si eu cu o dieran sa vad daca este vreun schimb.
    De aproape 5 ani imi fac tot la 6 luni analizelee si ecografia ,dar hormoni tiroides sun normali,ce imi iasa mare sunt anticorpi.Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este senzatia de oboseala care o am ,chiar daca as dormí suficient tot obosita sunt,cateodata durere de cap, urcare in greutate fara sa mananc mai mult si multe altele etc

    1. Buna seara,

      Ma bucur ca ati decis sa incercati dieta. Inceputul nu este usor dar din fericire lipsa simptomelor si imbunatatirea starii de sanatate te ajuta sa continui. Mult succes, mi-ar placea sa ma tineti la curent cu starea dvs 🙂

  5. Am si eu o intrebare. Pietrele la rinichi au legatura cu boala autoimuna, Hashimoto?

    1. Bună Roxana! Nu știu să îți răspund, până acum nu am citit nimic care să abordeze acest subiect. Multă sănătate!

    2. Se pare ca da! Intrati pe Tiroida Romania. Acolo sunt cateva inregistrari cu o doamna dr.endocrinolog care mentioneaza si afectiunile renale ca fiind efectul afectarii tiroidei.

  6. […] Dieta autoimună (AIP) – sau cum ținem sub control bolile autoimune […]

  7. Buna, articolul Este genial, eu sufar de psoriazis si am decis sa ma „alatur“ protocolului autoimun. Ai observat o imbunatatire in ceea ce priveste psoriazis ul? Bineinteles ca m-ar bucura orice altceva legat de experienta ta cu psoriazis. Cu drag, Stefi

    1. Buna Stefi,
      Da, am observat in faza de eliminare o imbunatatire. Dar am avut si o perioada, dupa aproape un an, cand a reaparut, dar nu la fel de puternic ca si initial. Depinde de la persoana la persoana, sunt unele care doar prin dieta reusesc sa scape de psoriazis, sunt altele care au nevoie sa imbunatateasca si alte aspecte ale vietii lor pentru a vedea modificari. Dar trebuie sa ai rabdare, dureaza de obicei luni de zile…

  8. Buna!am citit si eu cartea lui Amy Myers si incerc sa urmez dieta sau sa ma adaptez la ea,pentru ca cea pentru 30 de zile pare foarte greu de urmat.ingredientele,unele dintre ele,sunt mai greu de gasit si timpul petrecut in bucatarie e destul de mare.insa,cu timpul,sper sa reusesc.in legatura cu proteinele,carnea,unde mai gasim in Romania animale ceescute doar cu iarba?pare imposibil cand hrana lor,chiar si la tarani,este in mare masura compusa din cereale?

    1. Buna! Intr-adevar nu este un regim usor de tinut, mai ales la inceput cand nu esti obinuit sa gatesti pentru fiecare masa. Totusi, foarte multa lume pune in practica gatitul pe cate 4-5 zile, chiar pe o saptamana, sau gatitul in cantitati mari si congelarea surplusului. De asemenea ajuta sa ai slow cooker sau instant pot.
      La noi nu se gaseste in magazine care de animale crescute cu iarba. O solutie e sa cumperi carne de la tarani, dar nu prea ai nici o garantie a modului in care au fost hranite animalele. Eu cumpar si de la carmangeriile locale, plus peste pescuit.

  9. Tocmai am aflat sa dieta autoimuna este la moda… Ce se intampla insa daca un pacient cu o afectiune autoimuna agresiva ca poliatrita reumatoida isi intrerupe tratamentul de fond, incepe dieta si in absenta tratamentului intra in puseu si se alege cu distructii articulare grave ireversibile? Cine isi asuma responsabilitatea?

    1. Nu este recomandata intreruperea tratamentului decat dupa o perioada de dieta, cand starea de sanatate este imbunatatita si bineinteles in acord cu medicul. Mai bine spus, doar atunci cand nu mai este nevoie de tratament, daca este cazul.

    2. Bună! Încurajator! Și eu sufăr de probleme cu tiroida care încă mai funcționează ca și la tine dar anticorpii sunt mari.. TPO 500 și AntiTG 600.Vreau sa încerc și eu acest regim însă nu găsesc nicăieri rețete… sunt complet lipsita de inspirație…

      1. pentru inceput retetele de pe blog si de pe grupul Dieta autoimuna – grup de suport. De asemenea pe pagina mea de facebook gasiti multe idei de retete pe care nu le-am pus pe blog.

  10. Buna, Cristina!

    Am fost diagnosticata acum 5 ani cu tiroidita autoimuna, stresul fiind cel care a declansat.o. In tot acest timp, am fost sub tratament cu Euthirox, doza fiind reglata in fct de anotimp.
    M.am uitat pe cele scrise de tine si sunt putin speriata ca nu stiu cum sa procedez…care ar fi pasii, ma poti ajuta te rog !!
    Incep prin excluderea alimentelor…..tin acest regim cat timp 3,6 ..9 luni? Ce fac dupa? Exista o schema de urmat?
    Multumesc din suflet! Numai bine!

    1. Bună Raluca!
      Ca să nu fie și dieta un motiv de stres pentru tine îți recomand să elimini treptat alimentele: glutenul, lactatele, zahărul, aditivii, soia … până când ajungi sa consumi doar alimentele din lista cu cele permise. Apoi tii dieta strict pentru minim 30 de zile (găsești mai informații despre când să începi reintroducerea în articolul de pe blog) și începi treptat să introduci în dietă alimentele eliminate.

  11. Buna ziua Dna Cristina, multumesc pentru explicațiile anterioare după care va voi ghida și eu. Și eu am descoperit tiroida hasimoto in anul 2016 după moartea bruscă a mamei, antitpo 281 tsh 4.92, noduli și chisturi in ambii lobi, plus multe adenopatii.De atunci doza mea de eutyrox a fost mărită progresiv de la 25 la 100/zi, ultima doctorita spunând că nu mai funcționează deloc. Nu am lipsa de minerale mă confrunt doar cu anemia pe care o am de 20 ani știu eu. Sunt contabil expert și muncesc mult aprox 10 ore/zi, fac și sport zilnic. In cazul meu vor putea fi îmbunătățiri cu dieta aip dacă glanda mea nu mai funcționează? Va mulțumesc frumos pentru tot. Sănătate maximă!

    1. Buna ziua!
      Cu siguranta va puteti imbunatati starea de sanatate prin dieta. Asta nu inseamna ca veti renunta la medicatie ci ca va veti simti mai bine, veti avea mai multa energie, veti scadea atacul sistemului imunitar asupra tiroidei si asupra celorlalte organe. Sunt persoane care si-au scazut si dimensiunea chisturilor cu ajutorul dietei. Eu zic ca nu aveti nimic de pierdut, trebuie doar sa incercati si sa fiti perseverenta. E dificil atunci cand aveti un program incarcat, dar nu imposibil. Cat despre sport, nu este recomandat cel foarte intens. Mai degraba de intensitate scazuta sau medie. Dar asta depinde și de fiecare persoana in parte, important este sa va simtiti in forma dupa miscare. Mult succes!

  12. Augustin Melania Carmen

    Și eu am descoperit că am Hashimoto.Vreau să încep și eu.Mi s-a spus să nu iau medicamente,deoarece celelalte analize legate de tiroidă sunt în limite normaleși să revin după 4 luni.Nu am d3 gând să stau fără să fac ceva.Se poate consuma pâine fără gluten sau trebuie eliminată oricum? Vă mulțumesc!

    1. Ca prim pas puteți să consumați pâine fără gluten dar dacă doriți să țineți un regim paleo sau AIP trebuie să renunțați complet la cereale, chiar și la cele fără gluten.

  13. Vă urmăresc cu mare interes postările. De câtva timp mă pregătesc mental pt dietă, citesc , adun informații, etc. Nu mai consum lapte, ca prim pas, dar am mari emoții la renunțarea la pâine. Chiar daca nu mănânc multă, mi-e greu sa consum carne fara pâine , in ideea in care nu am mereu legume permise in frigider/la îndemână. As vrea sa întreb dacă putem înlocui painea cu produse gătite în casă din faina de alune TIGER sau faină de cocos. Deci nu exclus, ci înlocuit! Un fel de siretlic care sa ne sprijine psihic.
    Apoi, ce am putea gati vara, când nu putem folosi cuptorul?

    1. Vine cam tarziu raspunsul dar sper sa fie de folos. Da, se poate inlocui painea cu cea permisa in AIP, chiar gasesti pe blog 2 variante. Dae e de asemenea important sa consumi multe legume. Vara poti gati in slow cooker, pe gr[tar, in oala sub presiune sau ceva rapid in tigaia de fonta. Mult succes!

  14. Buna! Ce suplimente alimentare ti-a recomandat?
    Merci frumos!

    1. Seleniu, Magneziu, Calciu in anumite perioade, toate in functie de rezultatele analizelor 🙂

  15. Mihaela Albescu

    Buna! Am tiroidita autoimuna, nu mi s-a recomandat nici un tratament..doar multe interdictii!!! Ma puteti ajuta cu. Umele unui medic bun specializat in asa ceva..de preferat specialist in boli autoimune…de preferat Bucuresti…Multumesc!

    1. Buna ziua,
      Din pacate nu cunosc medicii din bucuresti. Poate vii pe grupul de suport Dieta Autoimuna pe Facebook si adresezi acolo intrebarea. Multa sanatate!

  16. Salutare tuturor!!
    Si eu sunt una dintre voi! Eu pe langa Hashimoto am si un Lupus in remisie. De fapt cu Lupusul am dat startul bolilor mele autoimune acum 22 de ani. De vreo 12 ani Lupusul e cumintel in remisie. Dar de vreo 5 ani m am ales cu Hashimoto. Cred ca fara sa stiu cum se numeste acest regim Paleo, l am urmat la indicatiile unui naturist si m au ajutat f mult. Nu i au niciun fel de pastile acum. Cand hormonii tiroidieni o luasera razna acum 5 ani am refuzat eutyroxul, stiind de la doamna doctor internista ca nu am voie sa iau toata viata pastile pe baza de hormoni. Asadar am fugit la o doamna doctor naturopata si mi a indicat Tyroid caps de la Secom si seleniu. Eu de atunci nu am mai avut modificări ai hormonilor tiroidieni.
    Problema mea de care nu am scapat niciodată e menținerea colesterolului crescut. Cred ca o sa incerc dieta aceasta stricta pt bolile autoimune găsită aici.
    Multumesc!

    1. Mult succes!

    2. Bună ziua! Îmi puteți spune, va rog, cum ați reușit să intrati în remisie în privința Lupusului? Ce tratament, regim ați urmat?

  17. Buna Cristina, ma bucur mult ca te-am gasit. Am psoriazis diagnosticat de 6 ani la nivelul scalpului. Anul acesta însă lucrurile au cam luat-o razna. Am primit si eu vestea in urma unui control ca as avea (un soi de) tiroidita autoimuna, apoi au început să mi se modifice celule pzoriaziforme si pe coate iar de vreo două luni si pe corp. Ce sa zic?! Trebuie sa fac o schimbare majoră în toate domeniile……. Am 39 de ani, o profesie grozava(sunt profesor de arte), doi copii minunați si o familie minunata. Dar alimentația e preponderent bazată pe fainoase, lactate etc. Acum presupun ca înțelegi de ce spun ca ma bucur ca am dat de pagina ta si ti-am citit experienta. Am citit doar introducerea dar o voi lua rețeta cu rețeta.
    Multumesc mult pentru faptul că ni-ai impartasit-o si noua!
    Spune-mi te rog unde pot gasi alte informatii utile?

    P.S. Voi intra si pe pagina ta de facebook

    1. Buna Alina! Ma bucur si eu ca m-ai gasit 🙂 Sper să iti fie de folos informatiile si sa reusesti sa le pui in practica. Alte informatii in limba romana gasesti in cartile pe tema aceasta (Metoda Paleo / Solutii contra autoimunitatii) si pe blogurile din afara tarii. Te asteptam si pe grupul de suport Dieta autoimuna – Facebook)

  18. Buna seara,
    Am cautat „Supa de oase” si din aproape in aproape, am gasit articolul dvs de mai sus! Si eu am fost diagnosticate cu Tiroidita Hashimoto si am constatat singura ca daca mananc produse cu gluten am reactii negative. Medicul endocrinolog la care a, descoperit boala, nu imi da nici un sfat referitor la dieta. Am gasit informatii pe internet, de ex. Farmacista Izabella Wentz, dar dansa traieste in SUA. De aceea indraznesc sa va rog sa imi comunicati numele Drulu dvs. Eventual pe e-mail. Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate!

    1. Buna ziua,
      Majoritatea medicilor nu cunosc și nu recomandă dieta deoarece nu învață despre aceasta la școală. Sunt puțini medici endocrinologi care vorbesc pacienților despre alimentație. În Cluj eu am fost la dr. Petrulea Mirela.

      1. Nu prea inteleg,iarta-ma.Scrie „legume DA” dar rosii,cartofi etg NU.Pai nu sant legume?In plus spui ca ai facut chiftele la cuptor cu cartofi????Pai nu e „NU”?Ma intereseaza foarte tare,in plus am niste experiente si informatii extrem de interesante cu psoriazisul de „pe pielea mea”,dar o sa mai discutam despre astea.Te rog lamureste-ma deocandata cu dieta,legume,leguminoase,cartofi rosii ??????,etc.Mentionez ca am reusit sa scap de partea externa a psoriazisului tot cu plante,practic cu eficienta de 100% dar cu mici recidive la 1-2-3 ani.Multumesc ca existi si ca imparti si altora din bunatatea sufletului tau.

        1. Nu stiu daca ai citit postarea cu lista completa a alimentelor permise. Daca ai citit-o sper ca te-a lămurit între timp. Din păcate timpul nu mi-a permis să mă ocup de blog prea mult și din acest motiv nu am văzut comentariile tale.Cartofii dulci (nu cartofii roșii) sunt permiși și pe aceia i-am folosit la prepararea chiftelelor, găsești reteta pe blog. Nu sunt permise solanaceele (cartofi clasici, rosii, ardei, vinete) si leguminoasele (boabe precum fasole, linte, naut etc).

  19. Buna Cristina ,
    Am si eu Tiroidita autoimuna si endocrinoloaga nu mi a dat niciun tratament , a zis sa revin la control, dar nu am mai mers …… Am observat ca unele mâncăruri nu i plac tiroidei si cand nu i plac simt ca oarca se umfla si nu pit înghiți . Am mincat mai orice dar am renunțat singura la lapte , folosesc cel de migdale sau orez , dar il maninc cu cereale si seminte si avocado de dimi. Nu am observat sa ma deranjeze si nu reactionez urat la roșii si cartofi si pâine neagra sau cu seminte , in schi,B am observat ca desi se spune ca te îngrași , eu slăbesc , sau mai bine zis pun foarte greu pe mine . Am mai observat ca nu pit lua niciun supliment care stimulează imunitatea ca imediat mi se face rau si am stare de agitație si amețesc si transpir . Foarte interesant . Cred ca eu sint atipica . Am vrut sa iau de ex. Chlorella ca e foarte sănătoasa , nici nu ti mai trebuie altceva ca are de toate in ea , fibre, minerale vitamine si proteine , curata singele si culmea , nu o suport . A mai patit careva asa ? Am încercat si alte plante care sint imunostimulatoare si la fel pățesc . Separe ca doar cele imunomodulatoare le suport , nu cele imunostimulatoare . Ce parere ai ? O sa incerc si Rețetele tale sa vad reacții.
    Merci ca exiști si ma bucur ca te am gasit . 🙂

    1. Salut Diana,
      În cazul bolilor autoimune nu se recomandă stimularea imunității. Cel mai bine ar fi să renunți la acest tip de produse. Cât despre alimentele care te afectează, atunci când le consumi foarte des este greu să îți dai seama că ai o intoleranță la ele. Dacă încerci să ții dieta chiar și doar pentru o săptămână îți vei da seama la ce mă refer. După o perioadă de mâncat corect AIP simți orice ingredient care îți face rău. De aceea se folosesc cele două faze, mai întâi cea de eliminare și apoi cea de reintroducere. Îți recomand și cărțile despre protocolul autoimun traduse în limba română pentru a te lămuri despre modul în care anumite ingrediente ne afecteză sănătatea pe termen lung

  20. Gabriela Berinde

    Buna ziua d-na Cristina!
    Multumesc frumos pt informații! Sunteți cu adevărat o eroina si o luptatoare.
    Ma confrunt si eu cu aceasta tiroida Hashimoto… Mentionez ca iau in fiecare dimineață Euthyrox 50mg si in plus alaptez. As vrea sa scap de aceasta boala ma gândesc la copilasul meu orice consum trece in laptele matern (mi frica sa nu aiba si bebele daca in fiecare zi consuma iodul din medicament si el neavand nevoie!!). Am început si eu sa scot pâinea, glutenul, lactatele, ouăle etc. Dar am slabit enorm de mult!! Iar tiroida e tot asa. Cum sa procedez va rog frumos? Ce suplimente sa iau va rog? Momentan nu iau nimic, dar ar trebui,dar nu stiu ce. Si de ce nu a funcționat? Astept va rog din inima răspunsul d-voastră. Undeva am greșit dar nu stiu unde. Poate trebuia eliminat complet medicamentul…
    Va mulțumesc mult din suflet!

    1. Buna. Medicamentul nu trebuie eliminat, acesta este prescris in functie de rezultatele analizelor dvs. Poate o dieta strica AIP este de folos.

  21. […] Dieta Autoimună (AIP) – sau cum ținem sub cntrol bolile autoimune, Mâncarea, bat-o vina: http://mancareabatovina.ro/dieta-autoimuna-aip-sau-cum-tinem-sub-control-bolile-autoimune/ 2. Nutrition and You, Pseudocereals- What are they? […]

  22. am tiroida cronica autoimuna, gusa micronodulara, hipotiroidism ,climax cu fenomene neuro-vegetative, mastoza fibrochistica…… deci, ce parere aveti?

    1. Buna ziua,
      Nu sunt medic, nu pot sa va sfatuiesc in acest sens. Cu siguranta dieta stricta va poate fi de folos dar fara intreruperea medicatiei. Multa sanatate!

  23. Buna ziua…in urma unui ecografii la glanda tiroida..mi-a fost depistat un nodul de 2cm.
    Analizele au ieșit în parametri normali..m-au procurat cartea „Vindecarea glandei tiroide” a lui Anthony Williams..si 3 luni de zile am respectat regimul din carte..suc de telina apio in fiecare dimineata pe stomacul gol…fructe, legume si seminte..la greu cum se spune…dar eu am consumat si naut si linte..si acum am văzut că nu este bine…a si vrea dacă puteti sa-mi spuneti daca am procedat corect si daca consumul.pe stomacul gol a 500ml de suc de telina apio…este benefic..telefonul meu este 0726150189…dacă ați putea să mă contactați pe watapp..spre rusinea mea nu ma prea pricep la tehnologia asta noua…decît în mica masura….va multumesc si astept un semn de la dumneavoastra…

    1. Buna ziua,
      Imi pare rau ca raspunsul meu vine foarte tarziu. Programul meu a fost foarte incarcat. Nu cred ca va dauneaza sucul de telina, este foarte sanatos. Cred ca organismul dvs va va spune daca este benefic pentru dvs. Multa sanatate!

  24. Buna Cristina! Am dat acum de siteul/blogul si grupul de facebook si pare super interesant! Multumim pt toate sfaturile si dedicarea ta. Mi-ar placea o carte buna sa citesc despre asta si mai sunt interesata de un topic. Eu ampe langa tiroidita autoimuna si un colesterol mare (cam 290), a ajutat pe cineva aceasta dieta si din punctul asta de vedere, exista ceva studii din ce stii?

    1. Salut!
      Metoda Paleo e o carte foarte cuprinzatoare care abordeaza pe langa dieta si alte aspecte. Cu siguranta AIP te va ajuta si in acest sens.

  25. Salut! Multumesc mult pentru informatii!! Extrem de utile.
    Azi, am aflat si eu ca ma aflu printre acele persoane „norocoase” care inclina catre Hashimoto.
    Oare aceasta dieta te-a ajutat sa nu mai fie nevoie de Euthyrox?

    1. Buna! Nu am avut mementan nevoie de tratament, nici inainte de dieta.

  26. Bună ziua…fac și eu parte din grupul vostru. Sufăr de artrită reumatoidă și din câte știu este interzisă carnea roșie. Eu de ceva timp consum doar carne albă și pește (tot alb). O să încerc să țin și eu dieta ta. Mulțumesc mult

  27. Bună ziua
    Eu la micul dejun mănânc ovăz cu chefir ,cu ce as putea sa înlocuiesc aceste ingrediente?
    La niste analize mi a ieșit fibrinogenul cam mare,peste limita, mi se umfla din când în când pleoapa numai la un ochi,același ochi mereu,mă ține cam 2,3 zile ,as avea inflamație în corp ?
    Tiroida hashimoto am și eu,bat o vina

    1. Buna, imi pare rau ca raspund atat de tarziu, am luat o pauza de la blog. Mie imi place iaurtul de cocos, de la harvest moon de exemplu, e cu ingrediente ok. Puteti adauga in el chipsuri de cocos, sau chiar musli de casa facut din fainurile aprobate in faza de eliminare.

  28. Buna seara.Am o inflamatie la articulatii ma dor gleznele,am inceput cu arsuri f.mari si nu mai puteam articula,de 4 ani ma lupt cu aceste inflamatii,medici ,analize ,cele de imunitate au iesit bune,deficit vit.D.,Am inceput sa fac pilate si am recuperat cat de cat articulatia,mi s a spus ca ar fi o boala autoimuna,nu stiu ce sa mai fac.Va rog dati mi un sfat.

    1. incercati AIP. Aveti pe blog lista cu alimentele permise si idei de retete. Multa sanatate!

  29. Buna! Eu sunt momentan in cautari de dieta pt psoriazis. ( am de foarte multi ani, doar ca abia acum vreau sa schimb obiceiurile alimentare). In concluzie, spune-mi te rog eliminarea alimentelor te-a ajutat la psoriazis? Multumesc. Daca da, cam in cat timp s-au observat imbunatatiri?

    1. Da, clar m-a ajutat. Eu am tinut faza de eliminare de mai multe ori. Cateodata se vede mai repede, cateodata dupa 2-3 luni … deci depinde probabil de cat de afectat este intestinul la momentul respectiv si de cat timp are nevoie.

  30. Bună ziua.
    Mă bucur sa găsesc toate alimentele și o listă așa de completă. Totuși vreau să vă întreb dacă nici ouă nu putem consuma, precum și lapte din migdale sau soia.
    Și am înțeles ca nu se poate consuma produse prelucrate. Însă gemuri , dulceața făcută în casă.
    Mulțumesc

    1. Din pacate in faza de eliminare nu se consuma nuci si seminte sau soia. Deci nici laptele facut din acestea. Gemurile sunt ok atat timp cat sunt fara aditivi sau zahar.

  31. Bună Cristina!
    Tot din 2017 am fost si eu diagnosticata cu Hashimoto, iar cu Psoriazis din copilarie…
    Mi-am propus sa urmez dieta AIP.
    Multumesc pentru articol si retete. Ma motiveaza foarte mult.

    1. Mult succes!

      1. Buna ziua,
        Multumesc pentru informații.
        Si din ce sursa putem lua calciu?
        Multumesc.
        Irina

        1. Buna. Cea mai buna sursa ar fi legumele si salatele verzi. De la kale, la salata verde, la brocoli. Apoi sardine, somon. Si nu in ultimul rand legumele radacinoase care au o cantitate ok de calciu.

      2. Revin cu o alta intrebare.
        Mi-ar dori sa aflu ce am putea manca la micul dejun.
        Multumesc.
        Irina

        1. Buna! In principiu nu recomand nimic dulce la micul dejun, desi gasesti cateva variante de mic dejun dulce la retete. Poti face o lipie cu salata de ton si avocado, lipie cu orice fel de carne gatita ai acasa si salata, mai am o retetea de mic dejun la tigaie cu pui si dovleac pe care o reinterpretez cu ce am prin frigider. Toast de cartof dulce cu creveti, cu pate (homemade). Cam astea imi plac, apoi cand introduci ouae devine si mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *