Am început dieta autoimună și am realizat că tot ce știam despre mic dejun nu se mai aplica … pâine prăjită cu unt? Cereale cu lapte? iaurt? omletă, ochiuri sau ouă fierte? Nici vorbă! Nici una dintre aceste variante nu este valabilă când urmezi acest regim.
Păi și atunci eu ce mănânc la micul dejun?
Odată ce elimini cerealele, lactatele, cafeaua, ouăle, nucile și semințele nu mai rămâne nimic? Recunosc că în primele câteva zile de regim nu prea am știu ce să pregătesc la micul dejun așa că am mâncat doar fructe. Asta a durat doar câteva zile, apoi am studiat problema și am găsit variante mai bune. Deși fructele sunt sănătoase, consumate singure la micul dejun nu sunt cea mai bună idee.
E recomandat ca micul dejun să aducă toți nutrienții necesari și astfel am încercat să mențin un echilibru. Am căutat să conțină:
- proteine: pește, fructe de mare, carne sau organe
- carbohidrați: legume gătite
- fibre: legume crude, frunze verzi, fructe
- grăsimi sănătoase: avocado, masline, ulei de măsline extra virgin, ulei de cocos virgin, somon, creveți
Nu am timpul necesar întotdeauna să țin cont de toți macronutrienții sau câteodată mai aleg să mă răsfăț cu câte un mic dejun mai puțin obișnuit (adică dulce 😛 – de exemplu acestă budincă de tapioca sau pancakes cu măr) dar de obicei respect regula: o proteină animală, legume gătite, legume crude.
Totuși, varianta mea preferată de mic dejun rămâne acesta: breakfast hash sau mic dejun la tigaie. E sățios și tare ușor de preparat. Cum e asta, mic dejun la tigaie, te întrebi (sau breakfast hash la americani)? Pai e tare simplu. Pur și simplu pui într-o tigaie toate ingredientele pe care le ai la îndemana, le condimentezi si în 10 minute te pui la masă! To hash (en) înseamnă a mărunți sau a toca, deci tăiem toate ingredientele în cubulețe mici.
Pentru preparare îți recomand să folosești o tigaie de fontă, pentru a nu te expune la toxinele din tigăile de teflon sau aluminiu. Odată ce te obișnuiești să o folosești, tigaia de fontă devine antiaderentă. În plus nu se zgârie și te ține o viață, o poți lăsa moștenire nepoților 😁 Eu am comandat-o online de aici. Găsești nenumărate variante de tigăi din fontă și o poți alege pe cea potrivită bugetului și nevoilor tale. Dacă vrei să o pui și la cuptor, cel mai bine ar fi să alegi una cu mâner din fontă sau mâner detașabil. În afară de cea simplă, pe rând eu am mai luat o tigaie grill (grătarele ies minunat) și o cratiță cu capac.
Mai jos găsești rețeta pentru micul dejun AIP cu pui și legume. Dacă ai nevoie de mai multe idei pentru dieta autoimună îți recomand să te inscrii la newsletter și primești notificări atunci când postez rețete noi și să urmărești pagina Mâncarea, bat-o vina! pe Facebook pentru a fi la curent cu ce gătesc eu zi de zi.
Mic dejun AIP cu pui și legume
Rețeta de mai jos este pentru o porție. Totuși ai trei variante pentru prepararea acestui mic dejun: gătești doar o porție, gătești carnea pentru mai multe porții dar legumele le gătești în fiecare zi pe loc sau gătești o cantitate mai mare din start și îți încălzești câte o porție în fiecare zi.
Ingredients
- 200 g carne de pui tocată
- 125 g cartof dulce
- 125 g dovlecel
- 1 buc ceapă mică
- 1/2 buc avocado
- 2 buc ridiche
- 1 mână frunze verzi
- 1 cățel usturoi
- 1 lingură ulei de măsline/cocos/untură
- sare după gust
Instructions
-
Mai întâi tocăm mărunt ceapa și usturoiul. Încingem tigaia de fontă goală, adăugăm uleiul, ceapa și usturoiul si apoi carnea de pui tocată și puțină sare.
-
Când carnea e gătită o scoatem pe farfurie și punem în tigaie cartoful dulce și dovlecelul tăiate în cubulețe mici. Le lăsăm să se gătească și le amestecăm periodic pentru a nu se arde.
-
Când legumele sunt gătite, adăugăm înapoi carnea tocată, amestecăm totul și condimentăm după gust (eu am pus doar sare). Oprim focul și adăugăm 1/2 avocado tăiat cubulețe, câteva frunze de salată (la alegere, eu am folosit un mix) și alte legume crude (eu am mai pus ridiche de data aceasta). Acestea nu trebuie să se gătească, deci doar le amestecăm rapid și punem totul în farfurie.
Super