Toamna aceasta mi-am propus să găsesc o rețetă super-bună de tartă cu dovleac și eu zic că mi-a ieșit! Nu a fost ușor și nu am reușit din prima să obțin rezultatul dorit. Este în întregime AIP, adică fără lactate, fără cereale, fără zahăr și sunt sigură că e pe gustul tuturor iubitorilor de dovleac. Ca și făină pentru crustă am folosit făina de cocos (pe care o poți cumpăra de aici). Mai avem o lună de toamnă și încă piețele sunt pline produsul acesta portocaliu și dulce. Așa că eu îți recomand să o încerci … chiar de mai multe ori!
Știai că dovleacul este un fruct, nu o legumă? Asta pentru că este acea parte a plantei care conține semințele. Face parte din aceiași familie cu pepenele verde dar se folosește atât în deserturi cât și în mâncăruri sărate. Toamna aceasta am mai pregătit două rețete cu dovleac tare bune, le găsești aici:
Chifteluțe cu sos de dovleac dulce-acrișor
Supă de toamnă cu vită și dovleac
Oare câte tarte am putea să facem din cel mai mare dovleac din lume? Recordul modial a fost stabilit în 2010 de către un dovleac de … 821 de kilograme! Ai mai jos rețeta! Aștept comentariile tale cu privire la rețetă: aici, pe pagina de Facebook Mâncarea, bat-o vina! sau în grupul de suport Dieta autoimună 😉
Tartă cu dovleac și scorțișoară
Ingredients
Pentru aluat tartă:
- 140 g făină de cocos
- 60 g ulei de cocos solid
- 100-150 ml apă rece de la frigider
- 10 g gelatină
- 1 linguriță suc de lămâie
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță coajă de portocală
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 300 g dovleac gătit
- 300 ml lapre de cocos
- 1 lingură de ulei de cocos
- 2 linguri făină de cocos
- 10 g gelatină
- 2 lingurițe scorțișoară
- 2 linguri miere
Instructions
-
Primul pas este gătirea dovleacului. Eu l-am preparat la abur, dar este ok și fiert sau copt. Dovleacul se lasă la răcit în timpul în care se prepară aluatul tartei.
-
Pentru aluat am amestecat mai întâi toate ingredientele uscate: făina de cocos, coaja de portocală uscată bio, gelatina, bicarbonatul și sarea. Apoi am pus uleiul de cocos solid, în bucățele cât mai mici, sucul de lămâie și încet încet am adăugat apa rece și am amestecat până când s-a format un aluat ușor de modelat.
-
Am uns o tavă mică de tartă cu ulei de cocos și apoi am pus aluatul întins între 2 foi de copt. Se pune cu ajutorul hârtiei care se întoarce deasupra formei și de pe care se desprinde încet. Aluatul este destul de sfărmăcios, așa că dacă se rupe se poate remodela fără probleme.
-
După ce a fost pus în forma de copt, aluatul se pune în cuptorul preîncălzit aproximativ 15 minute, până când se întărește și începe să se coloreze. În funcție de cuptor și de programul selectat este cel mai bine să îl urmărești și să te asiguri că nu se arde. Eu am ales un program cu încălzire sus-jos.
-
Până când aluatul este la cuptor, se prepară umplutura. Gelatina se pune la înmuiat în 100 ml lapte de cocos. Restul de 200 ml se pune la încălzit. Într-un blender se pune dovleacul, scorțișoara, făina de cocos, mierea și uleiul de cocos. Apoi laptele de cocos încălzit se amestec cu gelatina înmuiată pentru 2-3 minute și toate se amestecă cu îngredientele din vas până când se obține o cremă fină. Cel mai bine este să o guști și să te asiguri că e suficient de dulce pentru tine.
-
Se toarnă umplutura peste aluatul copt și se lasă la răcit, după care se pune la frigider pentru câteva ore. Acum se poate savura, dar e și mai bună după ce stă măcar o zi la rece.
F buni o sa fac si eu retetele! Va multumesc
F bune retetele asteptam sa mai pubblicati retete dulci!