Budincă de tapioca cu lapte de cocos și gutui

Budincă de tapioca cu lapte de cocos și gutui

Am cunoscut-o pe tapioca acum vreo 3 ani. Trebuie să recunosc că atunci nu m-a dat pe spate. Fetița mea abia începute diversificarea  și documentându-mă am dat peste câteva rețete pe bază de tapioca. Am încercat atunci să prepar o budincă dar nu am fost încântată nici de rezultatul obținut și nici de procesul de producție destul de lipicios 🙂 Dacă și tu ai trecut printr-o experiență asemănătoare își sugerez să îi mai dai o șansă. Budinca de tapioca poate fi și delicioasă și ușor de preparat dacă cunoști un mic secret. Dacă nu ai mai auzit despre ea sau nu gustat niciodată un produs pe bază de tapioca, citește mai departe.

Ce este totuși această tapioca? De ce e bine să o consumăm? Este un amidon extras dint-o plantă numită manioc ( sau cassava, yuca) și provine din America de Sud. Un aspect care ne interesează pe noi la tapioca este lipsa glutenului. Deseori făina de tapioca este folosită ca și agent de îngroșare în mâncăruri. În afară de aspectul practic în bucătarie, acest produs vine și cu o mulțime de avantaje pentru sănătate:

  • îmbunătățește circulația sângelui și ajută la menținerea unei presiuni arteriale optime;
  • îmbunătățește digestia;
  • ajută la creșterea masei musculare și la o creștere sănătoasă în greutate;
  • reduce riscul bolilor cardiovasculare și de asemenea conribuie la prevenirea bolii Alzheimer;
  • conține multe minerale și vitamine necesare organismului: fier, magneziu, fosfor, mangan, vitamina B6.

Bineînțeles că trebuie să avem grijă la cantitatea consumată deoarece o singură cană de tapioca conține 45% din cantitatea de carbohidrați recomandată pentru a fi consumată zilnic. Eu nu consum tapioca în fiecare zi dar cam o dată la 2 săptămâni prepar o budincă de tapioca pe care o consum pe parcursul a două zile.

Vă spuneam mai sus că nu mi-a făcut plăcere prima mea încercare de a prepara budinca din perle de tapioca. Acum știu și de ce. Atunci nu cunoșteam secretul. E bine să hidratezi perlele câteva ore. Ele cresc foarte mult în volum și astfel pe timpul gătirii nu mai absorb atât de repede lichidul. Trebuie să recunosc că până să aflu acest secret, de frică să nu o dau iar în bară și să am o bucătărie lipicioasă am folosit slowcooker-ul să prepar budinca. Am fost mulțumită și de rezultatul obținut astfel și o să vă dau și o rețetă într-un episod viitor 🙂

Ok, păi acum că te-am convins, hai să începem. Eu folosesc ca și cantitate de măsură o cană gradată. De aceea vei vedea că am scris cantitatea în ml chiar și la ingredientele solide. Poți folosi și o cană simplă, important e să adaugi aceiași cantitate din fiecare ingredient principal. De asemenea, dacă nu ai gutui, nu te stresa. Le-am folosit doar ca topping. Poți folosi mere sau orice alte fructe își plac. Eu am avut în toamnă o plasă mare de gutui pe care nu am știut cum să o folosesc pe moment așa că le-am tăiat cubulețe și le-am gătit la abur după care le-am congelat. Când le-am decongelat am folosit aceiași metodă: le-am pus la abur. Apoi le-am pus într-o tigaie cu putin ulei de cocos, lămâie, scorțișoară și miere. Nu spun cât sunt de bune!

Budincă de tapioca cu lapte de cocos și gutui

Prep Time 2 minutes
Cook Time 8 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 2 porții
Author Cristina Suciu

Ingredients

  • 200 ml perle tapioca hidratate
  • 200 ml lapte de cocos
  • 200 ml apă
  • 2 linguri miere sau sirop agave pentru varianta vegetariană
  • 200 g mere gutui
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță unei de cocos extravirgin

Instructions

  1. 1. Perlele de tapioca se hidratează peste noapte sau cel puțin câteva ore. Ai grijă să adaugi suficientă apă deoarece își vor mări cam de 3 ori volumul.

  2. 2. Se pun perlele de tapioca într-un vas pe foc împreună cu apa. Se amestecă din când în când până încep să fiarbă. 

  3. 3. Se adaugă laptele de cocos și se mai lasă să fiarbă amestecând continuu până se obține consistența dorită, aproximativ 2-3 minute. 

  4. 4. Se ia de pe foc și se adaugă o lingură de miere sau sirop de agave. și se amestecă din nou. În funcție de gusturi cantitatea de miere poate să difere. Eu de obicei nu adaug deloc miere în compoziție ci folosesc miere crudă ca topping.

  5. 5. Se pune în vase termorezistente și se lasă la răcit. Personal îmi place mai mult rece dar se poate consuma și călduță. 

  6. 6. Se prepară topingul din merele tăiate cuburi și puse la abur puțin, până când se înmoaie. Se pun apoi într-o tigaie cu uleiul de cocos, sucul de lamâie, scorțișoara și mierea rămasă. Se adaugă peste budincă și se mănâncă cu poftă!

Please follow and like us:


10 thoughts on “Budincă de tapioca cu lapte de cocos și gutui”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *