Morcovi caramelizați – o altfel de garnitură

morcovi caramelizati

În dieta autoimună nu consumăm cartofi, orez sau paste, cam cele mai uzuale garnituri, așa că am făcut tot posibilul să găsesc variante delicioase și în acord cu acest regim de viață. Morcovii caramelizați au fost o surpriză tare plăcută!

De ce sunt morcovii o idee bună? În primul rând pentru că sunt foarte gustoși, mai ales gătiți în acest mod. În al doilea rând pentru că au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cică aceștia sunt excepția de la regulă și își păstrează proprietățile nutritive. De exemplu prin fierbere, 60% din beta-carotenul conținut este asimilat spre deosebire de 5% în cazul morcovilor cruzi. Să nu mă înțelegeți greșit. Sunt pro și morcovi cruzi și o să vedeți că îi folosesc mai ales în salate 😉 Iată câteva dintre beneficii:

  • sunt o sursă importantă de antioxidanți;
  • scad riscul bolilor de inimă și a infarctului;
  • au proprietăți anticancerigene;
  • reduc colesterolul rău;
  • conțin fooooarte multă vitamina A dar și vitaminele K, C, B6 dar și potasiu și magneziu.

morcovi caramelizati

Poate nu aveți idee cu ce să îi combinați? Eu de exemplu i-am mâncat cu ficăței de pui și salată de varză într-una din zile iar a doua zi am făcut niște piept de pui cu turmeric lângă care s-au potrivit perfect. Să îmi spuneți cum vi se par dacă îi încercați!

pui cu turmeric

Morcovi caramelizați

Course Side Dish
Servings 2 persoane

Ingredients

  • 8 buc morcovi bio
  • 2 lg ulei de măsline extra virgin
  • 2 lg oțet balsamic
  • 1/2 lgț miere
  • 1 lg fulgi drojdie inactivă
  • sare

Instructions

  1. Am folosit morcovi bio așa că doar i-am spălat și i-am pus în tavă pe hârtie de copt, nu am curățat coaja.

  2. Într-un bol am făcut un amestec din ulei de măsline, oțet balsamic și miere. Cu ajutorul unei pensule de silicon am uns fiecare morcov.

  3. Am presărat sare și fulgi de drojdie inactivă peste morcovi. 

  4. Am tăiat hârtia de copt ai mare astfel încât să ajungă și pentru a-i acoperi pentru o perioadă. Am utilizat funcția de ventilație la 150 grade. După vreo 15-20 minute i-am întors și i-am uns și pe partea celaltă. I-am mai lăsat la cuptor până când au fost bine făcuți. I-am verificat cu ajutorul unei furculițe. 

morcovi caramelizati

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] gust special. În schimb morcovi copți sunt minunați. După succesul pe care l-a avut rețeta de morcovi caramelizați la cuptor (pe care o găsești aici), am zis să încerc mai multe variațiuni pe aceeași temă. Și uite așa am luat naștere […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating