Supa de oase: numeroasele beneficii și rețeta

Supa de oase: numeroasele beneficii și rețeta

Sună apetisant? Poate că nu … nu sună. Dar supa de oase are o mulțime de beneficii demonstrate științific și te asigur că merită să citești în continuare și să o încerci.

În primul rând ce este? Supa de oase este o supă concentrată preparată din oase variate, fiartă la foc mic timp îndelungat. Supa poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită în alte preparate. Eu prefer varianta a doua, în caz că se întreabă cineva 🙂

Majoritatea beneficiilor supei de oase au legătură cu gelatina și colagenul obținute dar și cu mineralele extrase din oase în timpul fierberii:

 1. Gelatina formată în urma fierberii îndelungate a oaselor cu cartilaj vindecă și sigilează intestinul subțire și susține o digestie sănătoasă. De ce este important intestinul subțire? Pentru că aici se află cea mai mare parte a sistemului imunitar, aproximativ 80%. Adică un intestin subțire sănătos înseamnă un sistem imunitar sănătos. Supa de oase este utilă pentru sindromul intestinului permeabil și a tulburărilor autoimune ce îl însoțesc.
 2. Tot gelatina ne ajută să avem păr și unghii puternice și sănătoase.
 3. Conform Dr. Francis Pottenger și altor cercetători de talie mondială, gelatina ajută persoanele cu alergii și sensibilități alimentare să tolereze anumite alimente, în special laptele de vacă și glutenul.
 4. S-a demonstrat că ajută în cazul multor boli precum: anemie, diabet, ulcer, reflux acid, boala Crohn și chiar cancer.
 5. Supa de oase este o sursă importantă de colagen. Colagenul este proteina ce are o preponderență majoră în țesuturile umane, adică circa 30 % din totalul lor. Acesta intră în componența pielii, a tendoanelor, a oaselor, a cartilajelor. Colagenul are proprietăți imunostimulatoare și este cel care încetinește îmbătrânirea și deteriorarea pielii, articulatiilor si oaselor. Un alt beneficiu al colagenului din supa de oase se leagă de … și aici știu că pentru cititoarele mele este de interes … reducerea celulitei. Asta pentru că celulita provine dintr-o lipsă de țesut conjunctiv, supa de oase poate reduce celulita și poate face pielea să arate mai bine.
 6. Cu supa de oase poți reduce durerile și inflamația. Aceasta este perfectă pentru durerile cauzate de gută, durerile musculare cauzate de febră sau cele cauzate de reumatism și artrită.
 7. Mineralele din supa de oase sunt mai ușor absorbite în organism. Cele mai importante sunt calciul și magneziul,
 8. Glicina, unul dintre aminoacizii gelatinei, îmbunătățește calitatea somnului și memoria.

Pentru a obține o supă de oase plină de nutrienți este bine să folosești o varietate de oase, cartilaje si piele. Deși proteinele colagenului se descompun prin fierbere, în supă rămân mai mulți aminoacizi necesari pentru producerea colagenului în organism. Referitor la animale, este de dorit ca acestea să fie hrănite cât mai natural posibil. Se pot folosi oase de vită, miel, pasăre, pește, porc sau o combinație a acestora. Supa e bine să conțină oase, legume și apă. De asemenea se adaugă 2-3  linguri de oțet deoarece acesta ajută la extragerea mineralelor din oase.

 

supa de oase

 

Înainte să am un slow cooker găteam supa de oase în oală, pe aragaz, la foc foarte mic aproximativ 12 ore. De când folosesc slow cookerul o fierb cam 20 de ore. Acesta este timpul maxiim pe care îl poți seta odată, dar după ce începe să funcționeze se poateiar crește până la 20 de ore. Eu folosesc acest slow cooker, e minunat, digital și cu vas de ceramică. Îl recomand! Cel mai mult îmi place gustul supei din oase de vită dar am mai preparat și din oase de curcan, pui sau rață.

Eu nu o consum ca atare dar sunt persoane care o beau direct din cană. De obicei o folosesc ca baza pentru supe. De obicei supa preparată îmi ajunge cam o săptămână. Ce să mai spun despre faptul că este foarte economică. Se pot folosi oasele de la puiul gătit în cuptor de exemplu sau se pot cumpăra oase la prețuri foarte foarte mici. În ea eu mai adaug morcov, țelină, pătrunjel, ceapă, usturoi, foi de dafin și oțet din cidru de mere. Dar se poate face și cu mai puține legume sau chiar fără. Mai jos vă scriu rețeta ultimei supe de oase pe care am preparat-o.

 

Supă din oase de vită cu legume

Course Soup

Ingredients

 • 1 kg oase de vită variate
 • 1 buc morcov
 • 1 buc rădăcină pătrunjel
 • 2 tije apio
 • 1 buc ceapă galbenă
 • 3 căței usturoi
 • 2 lg oțet din cidru de mere
 • 2 buc foi de dafin
 • apă

Instructions

 1. Într-o oală mare de 4-5 litri se adaugă bucățile de oase, legumele spălate și curățate, oțetul și apa până sus. Se lasă doar 2 cm până sus.

 2. Dacă folosești oala clasică atunci setezi focul cât mai redus posibil și folosești un capac. Poți să fierbi supa de dimineața până seara sau peste noapte. Slow cookerul se setează pe funcția low pentru aproximativ 20h.

 3. Nu este nevoie să se ridice capacul între timp. După ce a fiert, se lasă un pic la răcit ca să fie mai ușor de manevrat. Se strecoară bine. Oasele și legumele se aruncă și se păstrează doar lichidul obținut. 

 4. Se utilizează imediat sau se congelează. Se pot folosi borcane, caserole, pungi cu zip sau forme pentru gheață. 

supa de oase

Please follow and like us:


8 thoughts on “Supa de oase: numeroasele beneficii și rețeta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *