Supa de oase: numeroasele beneficii și rețeta

supa de oase

Sună apetisant? Poate că nu … nu sună. Dar supa de oase are o mulțime de beneficii demonstrate științific și te asigur că merită să citești în continuare și să o încerci.

În primul rând ce este? Supa de oase este o supă concentrată preparată din oase variate, fiartă la foc mic timp îndelungat. Supa poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită în alte preparate. Eu prefer varianta a doua, în caz că se întreabă cineva 🙂

Majoritatea beneficiilor supei de oase au legătură cu gelatina și colagenul obținute dar și cu mineralele extrase din oase în timpul fierberii:

  1. Gelatina formată în urma fierberii îndelungate a oaselor cu cartilaj vindecă și sigilează intestinul subțire și susține o digestie sănătoasă. De ce este important intestinul subțire? Pentru că aici se află cea mai mare parte a sistemului imunitar, aproximativ 80%. Adică un intestin subțire sănătos înseamnă un sistem imunitar sănătos. Supa de oase este utilă pentru sindromul intestinului permeabil și a tulburărilor autoimune ce îl însoțesc.
  2. Tot gelatina ne ajută să avem păr și unghii puternice și sănătoase.
  3. Conform Dr. Francis Pottenger și altor cercetători de talie mondială, gelatina ajută persoanele cu alergii și sensibilități alimentare să tolereze anumite alimente, în special laptele de vacă și glutenul.
  4. S-a demonstrat că ajută în cazul multor boli precum: anemie, diabet, ulcer, reflux acid, boala Crohn și chiar cancer.
  5. Supa de oase este o sursă importantă de colagen. Colagenul este proteina ce are o preponderență majoră în țesuturile umane, adică circa 30 % din totalul lor. Acesta intră în componența pielii, a tendoanelor, a oaselor, a cartilajelor. Colagenul are proprietăți imunostimulatoare și este cel care încetinește îmbătrânirea și deteriorarea pielii, articulatiilor si oaselor. Un alt beneficiu al colagenului din supa de oase se leagă de … și aici știu că pentru cititoarele mele este de interes … reducerea celulitei. Asta pentru că celulita provine dintr-o lipsă de țesut conjunctiv, supa de oase poate reduce celulita și poate face pielea să arate mai bine.
  6. Cu supa de oase poți reduce durerile și inflamația. Aceasta este perfectă pentru durerile cauzate de gută, durerile musculare cauzate de febră sau cele cauzate de reumatism și artrită.
  7. Mineralele din supa de oase sunt mai ușor absorbite în organism. Cele mai importante sunt calciul și magneziul,
  8. Glicina, unul dintre aminoacizii gelatinei, îmbunătățește calitatea somnului și memoria.

Pentru a obține o supă de oase plină de nutrienți este bine să folosești o varietate de oase, cartilaje si piele. Deși proteinele colagenului se descompun prin fierbere, în supă rămân mai mulți aminoacizi necesari pentru producerea colagenului în organism. Referitor la animale, este de dorit ca acestea să fie hrănite cât mai natural posibil. Se pot folosi oase de vită, miel, pasăre, pește, porc sau o combinație a acestora. Supa e bine să conțină oase, legume și apă. De asemenea se adaugă 2-3  linguri de oțet deoarece acesta ajută la extragerea mineralelor din oase.

 

supa de oase

 

Înainte să am un slow cooker găteam supa de oase în oală, pe aragaz, la foc foarte mic aproximativ 12 ore. De când folosesc slow cookerul o fierb cam 20 de ore. Acesta este timpul maxiim pe care îl poți seta odată, dar după ce începe să funcționeze se poateiar crește până la 20 de ore. Eu folosesc acest slow cooker, e minunat, digital și cu vas de ceramică. Îl recomand! Cel mai mult îmi place gustul supei din oase de vită dar am mai preparat și din oase de curcan, pui sau rață.

Eu nu o consum ca atare dar sunt persoane care o beau direct din cană. De obicei o folosesc ca baza pentru supe. De obicei supa preparată îmi ajunge cam o săptămână. Ce să mai spun despre faptul că este foarte economică. Se pot folosi oasele de la puiul gătit în cuptor de exemplu sau se pot cumpăra oase la prețuri foarte foarte mici. În ea eu mai adaug morcov, țelină, pătrunjel, ceapă, usturoi, foi de dafin și oțet din cidru de mere. Dar se poate face și cu mai puține legume sau chiar fără. Mai jos vă scriu rețeta ultimei supe de oase pe care am preparat-o.

 

5 from 2 votes
Print

Supă din oase de vită cu legume

Course Soup

Ingredients

  • 1 kg oase de vită variate
  • 1 buc morcov
  • 1 buc rădăcină pătrunjel
  • 2 tije apio
  • 1 buc ceapă galbenă
  • 3 căței usturoi
  • 2 lg oțet din cidru de mere
  • 2 buc foi de dafin
  • apă

Instructions

  1. Într-o oală mare de 4-5 litri se adaugă bucățile de oase, legumele spălate și curățate, oțetul și apa până sus. Se lasă doar 2 cm până sus.

  2. Dacă folosești oala clasică atunci setezi focul cât mai redus posibil și folosești un capac. Poți să fierbi supa de dimineața până seara sau peste noapte. Slow cookerul se setează pe funcția low pentru aproximativ 20h.

  3. Nu este nevoie să se ridice capacul între timp. După ce a fiert, se lasă un pic la răcit ca să fie mai ușor de manevrat. Se strecoară bine. Oasele și legumele se aruncă și se păstrează doar lichidul obținut. 

  4. Se utilizează imediat sau se congelează. Se pot folosi borcane, caserole, pungi cu zip sau forme pentru gheață. 

supa de oase

Articole recomandate

17 comentarii

  1. […] se pot consuma sub formă de supă de oase. Aici puteți găsi mai multe informații plus rețeta folosită de mine pentru a pregăti o supă […]

  2. […] pregătesc cam două supe pe săptămână și de cele mai multe ori folosesc supa de oase (rețeta aici) ca și bază. Colagenul și gelatina conținute de aceasta sunt neprețuite în bolile autoimune, […]

  3. […] exotic și aduce multe beneficii în lupta contra autoimunității. Și nu în ultimul rând am pus supă de oase de vită (rețeta mea aici) . Nu cred că are rost să mai încerc să te conving, dacă ingredientele sunt pe placul tău cel […]

  4. […] recomand. Ei bine, pe acesta. Îl am de aproape un an și am făcut muuuulă supă de oase la el (rețeta aici) dar și alte supe, costițe, pastrame și deserturi.  Care dintre rețetele săptămânii îți […]

  5. Buna ziua am si eu nevoie de o recomandare.Am vazut pe blogul dumneavoastra ca folositi slow-cooker-ul Crock-Pot.Pentru mine care gatesc pt 2max 3 pers ma gandesc ca este prea mare.As lua-o pe cea de 3,5 l dar aceea nu are timer digital.Este asa o mare diferenta intre cea cu timer digital si cea manuala?Ce-mi recomandati sa-mi cumpar? De ce trebuie sa aruncam legumele din supa de oase.Este rau sa le consumam?Multumesc!

    1. V-am răspuns și pe Facebook între timp 🙂 Diferența între slow cookerul cu timer și cel manual este că pe cel din urmă trebuie să îl opriți, nu trece automat în modul menținere la cald. Dacă nu ajungeți acasă în timp util s-ar putea să se gătească pre mult mâncarea. Și familia noastră are 3 membri dar mie îmi este util să fie de capacitate mai mare pentru că pot găti mai multă supă odată de exemplu, sau dacă am musafiri gătesc pentru toată lumea

  6. Stiu ca intrebarea mea este stupida. Daca folosesc oala normala, se evapora din apa, completez tot pana la 2 cm pana sus?

    1. Inainte sa am slow cooker am facut si eu in oala normala. Focul trebuie sa fie foarte mic și neapărat să folosiți capac. Eu sinceră să fiu nu am completat.

  7. Buna .
    Te implor,ajuta ma cu cateva sfaturi .
    De un an ma confrunt cu prb legate de constipatie,greutate,caderea părului,unghii distruse ,stare de oboseala ,nervozitate etc…
    Mi am facut nenumărate analize si verificări (coloniscopie-endoscopie ) etc, asta pana am aj la un dr si mi a zis sa verific glanda ..
    Mi am făcut si cateva analize dar și eco,raspuns -glanda cronica autoimuna.
    Te rog sa ma ajuți cu niste sfaturi ,cum sa incep prin a imi schimba alimentatia ,ce retete mi ai recomanda pt inceput ?
    Ps :Si maxilarul imi da de furca…
    Multumesc anticipat si sper sa ma poti ajuta

    1. Buna Alexandra!

      Imi pare rau ca iti raspund atat de tarziu, este o perioada aglomerata pentru mine. Sper ca esti bine si ca ai gasit unele raspunsuri pe blog. Iti recomand sa incepi cu retete simple pentru ca timpul dedicat gatitului sa nu te copleseasca. De asemenea iti recomand sa gatesti odata pe mai multe zile sau sa prepari cantitati mai mari si sa congelezi o parte. Astfel castigi timp si ai ceva gata gatit atunci cand esti pe graba. Salatele, gratarele, preparatele la cuptor cu multe legume si carne sunt perfecte pentru inceput. Si te asteptam pe grupul de suport de pe facebook unde poti afla raspunsuri de la mai multe persoane aflate in situatia ta. Multa sanatate!

    2. Constipatia apare când nu se consuma legume și fructe de ajuns. Supe, salate și apa suficienta zilnic ar trebui sa rezolve problema foarte repede. după ce scăpați de constipație faceți o dieta echilibrata cu fructe, legume și pâine cu faină neprocesata. va doresc multă sănătate.

  8. 5 stars
    Va rog, am o intrebare, am inteles ca supa de oase este de fapt traditionala piftie. Dupa ce am facut o, daca o bag la frigider si se solidifica, a doua zi o incalzesc sau o mananc rece? O sa fac o operatie cu rezectie de intestin si am inteles ca aceasta supa m ar ajuta. Multumesc

    1. Buna ziua,
      Supa de oase se solidifica la frigider dacă oasele folosite au articulații. Se poate consuma calda direct din cană, sau puteți pune în ea legume și carne și să o consumați ca pe orice altă supă. De asemenea puteți să o adăugați în alte preparate, de exemplu la supă cremă sau la tocană, în loc de apă. Sănătate!

  9. 5 stars
    Buna ziua,
    Am o intrebare . Am facut supa de oase de 4 ori pana acum. Am folosit oase de vita, in principal, cu cateva oase de la un pui la rotisor.
    Prima data a iesit exceptional: o gelatina groasa si densa.
    Apoi toate supele obtinute nu se mai transformau in gelatina. Le-am fiert 20 de ore, oasele sunt bio, pun tot ce trebuie, dar gelatina nu apare.
    A-ti putea sa-mi spuneti ce se intampla sau daca vi s-a intamplat pana acum? Dvs puneti si pielea sau carne, cartilagii? N-am pus decat oase. Eu sunt vegana, dar stiind ce proprietati extraordinare contine aceasta supa, am decis sa o fac de 2 ori pe luna.
    Multumesc pentru sfaturi

    1. Buna. Da, se transforma in gelatina doar daca oasele au si cartilagii.

  10. Vreau va rog un tabel cu ce nu am voie sa mananc la Boala care sufar. Spondiloza Cervicala si Lombara am o boala auto imuna.Va rog mult.

    1. Din pacate nu am recomandari specifice pe anumite boli, nu sunt medic, vorbesc doar din experienta mea si din ceea ce am studiat. Incercati lista generala de pe blog si vedeti cum va simtiti, apoi scoateti si adaugati alimente pana ajungeti la o dieta personalizata cu care va simtiti ok

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating